Select Page

Predstavljena prigodna marka HP Mostar „120. obljetnica rođenja Milivoja Uzelca“

Predstavljena prigodna marka HP Mostar „120. obljetnica rođenja Milivoja Uzelca“

Hrvatska pošta (HP) Mostar, u suradnji s Hrvatskim domom „Herceg Stjepan Kosača“, izdala je prigodnu poštansku marku u povodu 120. obljetnice rođenja Milivoja Uzelca, koja je javnosti predstavljena u Mostaru. Ovom prigodom direktor HP Mostar Mate Rupčić uručio je dar, pano s izdanjem poštanske marke, koji je u ime HD „Herceg Stjepan Kosača“ primila Ana Marija Dedić. Marku su predstavile Danijela Brkić i Željka Šaravanja, a događaj su glazbom uveličali mladi glazbenici iz Glazbene škole Brotnjo: Maro Bulić, Lara Jurešić, Magdalena Lovrić, Ana Pehar i Tea Šakota.
Milivoja Uzelac, jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatske moderne, rodni Mostar napušta u djetinjstvu i s obitelji seli u Banja Luku gdje se počinje ozbiljnije baviti slikarstvom. Zatim slijedi odlazak u Zagreb i Prag, a 1923. odlazi u središte europske umjetnosti – Pariz koji ga nadahnjuje sjajem i životom. Njegova strast i vječna inspiracija su žene čija ljepota ostaje ovjekovječena u slikarskim djelima. Po želji samog Uzelca njegov rodni Mostar na dar je dobio kolekciju umjetnina i predmeta koji su danas dijelom fundusa Galerije „Kraljica Katarina Kosača“. Jedno od tih djela, ženski akt (ulje na kartonu), svoje mjesto našlo je na poštanskoj marki HP Mostar.
Ovo izdanje u poštanskom prometu se nalazi od 23. srpnja 2017., a može se kupiti jednostavno, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, i online putem web shopa www.epostshop.ba

OGLASI

Loading