Select Page

Niske temperature najopasnije za starije osobe – donosimo preporuke

Niske temperature najopasnije za starije osobe – donosimo preporuke

Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” je na svojim stranicama objavila preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog niskih temperatura zraka.

Starije osobe radi sniženog bazalnog metabolizma, promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja te nedostatne tjelesne aktivnosti spadaju u rizičnu skupinu pučanstva, posebno osjetljivu na hladnoće, navode iz Nastavnog zavoda.

Starijim osobama preporučuju izbjegavati hladnoću, pogotovo u ranim jutarnjim i noćnim satima. Ovo upozorenje posebno se odnosi na oboljele od srčanih, respiratornih, endokrinih i psihogerijatrijskih bolesti.

Izlazak po hladnoći treba u pravilu izbjegavati, a u slučaju izlaska preporuča se nošenje kape, rukavica i šala radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka. Važna je topla i komotna obuća, bez visokih peta radi sprečavanja padova i ozljeda.

“Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti odjeća treba biti od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline u unutarnjim slojevima od pamuka”, navode iz Nastavnog zavoda.

U slučaju pojačanog znojenja potrebno je odmah presvući vlažnu odjeću, a ako se kod predugog izlaganja hladnoću i pojavi drhtavica potrebno se hitno maknuti s hladnoće. “Izbjegavati teži fizički rad na otvorenom i aktivnosti koje mogu uzrokovati ubrzano disanje na hladnoći. Nužno je u organizam unijeti dovoljno tekućine, posebno u obliku toplih čajeva i juha te izbjegavati alkohol i konzumiranje više od dvije šalice kave dnevno”, stoji u smjernicama.

U vrijeme hladnih mjeseci nužno je češće kontaktirati stariju osobu koja uz sebe uvijek mora imati osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja) i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi, zaključuju.

Posusje.net

OGLASI

Loading