Select Page

Radikalni potez FIFA-e podijelio svijet: Što nam donosi SP sa 48 reprezentacija?

Radikalni potez FIFA-e podijelio svijet: Što nam donosi SP sa 48 reprezentacija?

Fifina odluka o povećanju broja sudionika na svjetskim nogometnim prvenstvima sa 32 na 48 reprezentacija donijet će brojne promjene, a najznačajnije su one u formatu natjecanja te u kvalifikacijama za SP.

Prijedlog predsjednika Fife Giannija Infantina o povećanju broja sudionika u utorak je u Zürichu jednoglasno podržalo Fifino Vijeće koje broji 37 članova. Po tom prijedlogu 48 reprezentacija bit će podijeljeno u 16 skupina s po tri momčadi. U nokaut fazu plasirat će se po dvije ekipe iz svake skupine, odnosno ukupno 32 momčadi.

Ukupan broj utakmica porast će sa sadašnjih 64 na 80, ali maksimalan broj susreta koje možete odigrati i dalje ostaje sedam. U natjecanju po skupinama odigrat će se 48 utakmica, a 32 u nokaut fazi.

Fifa je udovoljila zahtjevima najmoćnijih europskih nogometnih saveza, pa će SP trajati 32 dana, koliko i sada traje. Osim povećanja broja sudionika, najveća promjena je ukidanje neriješenih rezultata u skupinama.

Tko će najviše profitirati od proširenja?

Iako tvrdi da odluka o proširenju nije motivirana profitom, Infantino je prije nekoliko mjeseci kazao da će prihodi porasti na šest milijardi eura, što je oko 800 milijuna eura više od procjenjenih prihoda za SP 2018. u Rusiji (5,2 milijarde eura). Također, dobit će porasti na 600 milijuna eura.

Budući da će biti 16 sudionika više, postavlja se pitanje koje će kontinentalne federacije najbolje proći. Dosad je iz Europe dolazilo 13 reprezentacija, iz Afrike pet, Azija je davala četiri momčadi, Južna Amerika pet, a CONCACAF zona (Sjeverna i Srednja Amerika te Karibi) tri reprezentacije.

Trofej FIFA World Cup Trofej FIFA World Cup (Foto: AFP)
Još dvije momčadi su dolazile iz interkontinentalnih kvalifikacija (dvoboj predstvanika CONCACAF zone i Oceanije, te Južne Amerike i Azije). Zasad se ne zna tko će najviše profitirati od proširenja, ali špekulira se da će najbolje proći Azija, Afrika i CONCACAF zona, a i Oceanija bi napokon mogla dobiti jednog sigurnog predstavnika.

Stižu prve kritike

Povećanju broja sudionika na svjetskim prvenstvima usprotivilo se Udruženje europskih klubova (ECA), koje smatra da je takva odluka više politička nego sportska.

“Ne vidimo razloga za mijenjanje sadašnjeg formata od 32 reprezentacije koji se pokazao savršenim. Također, nije nam jasno čemu žurba kod donošenja tako važne odluke koja će se primijeniti tek za devet godina”, istaknulo je Udruženje europskih klubova.

I udruga New Fifa Now je protiv proširenja, te smatra kako će sada kvalifikacije postati smijurija.

Maradona, Mourinho i Eto’o podržavaju promjene

No, legendarni Diego Maradona podržao je proširenje i kaže da je to fantastična ideja.

“Oduševljen sam incijativom predsjednika Fife jer će priliku za plasman na SP dobiti reprezentacije koje su do sada i prije početka kvalifikacija znale da nemaju šanse otići na SP. Sada svaka zemlja ima pravo sanjati o plasmanu na SP i obnovit će se strast za nogometom”, rekao je Maradona.

Treneru Manchester Uniteda Joseu Mourinhu sviđa se format natjecanja.

“Meni se sviđa da skupine imaju po tri momčadi. Imate dva susreta u skupini i oba će biti krucijalna, a onda idete u nokaut fazu koja je sama po sebi uzbudljiva. Momčadi sa manje kvalitete i iskustva nemaju velike šanse izboriti nokaut fazu i vjerojatno će ići doma nakon dvije utakmice”, rekao je Mourinho.

“Hvala što ste Svjetsko prvenstvo približili siromašnima”, kratko je komentirao kamerunski nogometaš Samuel Eto’o.

dnevnik.hr

OGLASI

Loading