Select Page

Nove cijene goriva: Skuplje gorivo zbog trošarina

Nove cijene goriva: Skuplje gorivo zbog trošarina

Dizel euro 5 na benzinskim crpkama od 1. veljače koštat će 2,09, bezolovni benzin 2,08, dok će plin vozači plaćati po cijeni od 1,10 KM po litri. Ovo će biti novi cjenik benzinskih crpki zbog novog Zakona o trošarinama BiH koji stupa na snagu 1. veljače, a koji predviđa poskupljenje trošarina i putarina, te pristojbi na naftne derivate. Toliko će, navodi Blic, koštati naftni derivati, ali pod uvjetom da u međuvremenu ne dođe do poskupljenja. Tajnik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS Zoran Berak za EuroBlic potvrđuje da će distributeri od 1. veljače biti primorani povisiti cijenu dizelskih i benzinskih goriva za 0,15 KM po litri plus porez na dodatu vrijednost, što iznosi zajedno 0,18 KM.

“Napominjemo da navedeno povećanje ide isključivo u državnu blagajnu, te da će distributeri imati samo štetu od povećanja cijena zbog očekivanog pada prometa”, tvrdi Berak. Osim povećanja nameta na dizelska i benzinska goriva, novim Zakonom o trošarinama, kako kaže, uvodi se i trošarina za puteve i autoputove na tečni naftni plin, odnosno plin u iznosu od 0,15 KM po kilogramu za putove i 0,25 KM po kilogramu za autoputove. To znači da će ovaj energent poskupjeti za 0,40 KM po kilogramu plus PDV. Tako će litar plina, po kalkulaciji naftaša, poskupjeti za oko 0,30 KM. Sada košta u prosjeku 0,80 KM. Ova pristojba nije do sada postajala, što će biti značajan udar jer puno vozača koristi ovaj energent. Novim Zakonom o trošarinama predviđeno je da i dodavanje trošarine na biogoriva i biotečnosti u iznosu od 0,30 KM po litri plus putarina na ovaj derivat u iznosu od 0,40 KM po litri. To znači da će novi namet za građane koji koriste ovaj derivat iznositi 0,70 KM po litri.

“Svugdje u svijetu stimulira se upotreba biorazgradivih goriva kako bi se smanjila upotreba goriva koja zagađuju okolinu, dok se kod nas uvode novi nameti na tečni naftni plin čime se direktno destimulira upotreba ovog energenta”, ističe Berak. Bit će povećana i trošarina na ulje za loženje s 0,30 na 0,45 KM po litri. Berak napominje kako je ovim zakonom predviđena i obveza predaje popisnih lista zaliha na naftu i naftne derivate, koju su distributeri dužni predati i u roku od 10 dana uplatiti i nove namete na već postojeće zalihe nafte i naftnih derivate. < "Plenum Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima je na nekoliko posljednjih sjednica razmatrao najavljeno povećanje izdvajanja za pristojbe za autoputove i ostale puteve u Zakonu o trošarinama BiH. U nekoliko navrata izrazili smo protivljenje uvođenju pristojbi. Međutim, distributeri nafte i naftnih derivata reagirat će u skladu s izmjenama", dodaje Berak. Usvajanje seta zakona o trošarinama bio je jedan od uvjeta za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), te deblokiranje skoro milijun eura kredita Europske banke za obnovu i razvoj namijenjenih BiH. abcportal.info

OGLASI

Loading