Select Page

NOVI POPIS: Ovo je top 10 najtraženijih poslova

NOVI POPIS: Ovo je top 10 najtraženijih poslova

Izašao je godišnji popis koju tradicionalno izbacuje LinkedIn, Emerging Jobs, a riječ je o poslovima koji su bili najtraženiji. Ovaj put napravili su popis zapošljavanja od 2015. do ove godine, piše Biznis.ba.

Među prvim zanimanjima je stručnjak za umjetnu inteligenciju – obično inžinjer, istraživač ili druga specijalnost koja se fokusira na strojarsko učenje i vještačku inteligenciju, smišljajući stvari poput toga gdje ima smisla implementirati AI ili izgradnju AI sustava.

U posljednje četiri godina stopa rasta zapošljavanja kada je riječ o ovom zanimanju bila je 74 posto. “AI se infiltrirao u svaku industriju i trenutno potražnja ljudi koji su kvalificirani za AI nadmašuje ponudu” kaže Gui Berger, glavni ekonomist LinkedIna.

“Ovo je treća godina zaredom gdje se zanimanje koja se odnosi na strojarsko učenje ili AL stavlja na vrh popisa, a možemo očekivati samo da će potražnja porasti”, rekao je. Tu su zatim inžinjeri robotike (40% godišnjeg rasta zapošljavanja), analitičar podataka (37%)…

“Iako su mnogi od ovih poslova tehnološke uloge, oni nisu nužno u tehnološkoj industriji. Svaka kompanija je morala prihvatiti tehnologiju na nekoj razini i to se vidi i u ovim poslovima visokog rasta”, dodaje Berger.

Zanimljivo je također da postoji veliki broj zanimanja poput stručnjaka za uspjeh odnosa s kupcima i predstavnika prodaje.

Evo i popisa: 1. Stručnjak za umjetnu inteligenciju 2. Inžinjer robotike 3. Data Scientist 4. Inžinjer za upravljanje podacima 5. Inženjer za pouzdanost web stranice 6. Stručnjak za odnos s kupcima 7. Predstavnik za razvoj prodaje 8. Data Engineer 9. Bihevioralni zdravstveni tehničar 10. Stručnjak za cyber sigurnost

vecernji.ba

OGLASI

Loading