Select Page

NOVI SKANDAL: SIP zbog lažne multietničnosti, HDZ-ov mandat dao SDP-u

NOVI SKANDAL: SIP zbog lažne multietničnosti, HDZ-ov mandat dao SDP-u

Umjesto Zdenke Džambas iz HNS-a, mandat je dodijeljen Miri Ljubijankić (SDP). Ostala preraspodjela mandata izvršena je unutar stranaka

Koalicija Hrvatskog narodnog sabora (HDZ BiH, HSS, HKDU, HSP dr. Ante Starčević) ostala je bez jednog mandata u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koji je dodijeljen SDP-u kako bi se zadovoljila ustavna kategorija o minimalnoj zastupljenosti predstavnika srpskog naroda u tom zakonodavnom tijelu.

Kršenje izborne volje

Ako i nakon isteka žalbenog roka i eventualne presude Suda BiH ovakva odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ostane na snazi, stranke HNS-a imat će u donjem domu federalnog Parlamenta 12 umjesto na izborima osvojenih 13 mjesta, a SDP će dobiti 12. mandat iako građani na izborima nisu tako odlučili. Izborna volja građana ovim je ozbiljno narušena, a sve kako bi se zadovoljila “obveza minimalne zastupljenosti predstavnika svih konstitutivnih naroda”. SIP je donio četiri pojedinačne odluke o raspodjeli mandata što pokazuje da na općim izborima za Zastupnički dom Parlamenta FBiH među 98 zastupnika nije izabran nijedan Srbin, a minimalno moraju biti barem četiri. Tako će umjesto Zdenke Džambas, Hrvatice iz koalicije HNS-a, mandat biti dodijeljen Miri Ljubijankić (SDP). Ostala preraspodjela mandata izvršena je unutar stranaka pa taj potez nema utjecaja na odnos snaga u federalnom Parlamentu.

Mandat koji je trebao dobiti Jasenko Selimović iz SDP-a, iz reda ostalih, dodijeljen je Miri Grgić, Srpkinji također iz SDP-a. Do promjene je došlo i u Demokratskoj fronti (DF). Tako je mandat koji je trebao dobiti Stanko Vasić (ostali), zbog zadovoljenja nacionalne zastupljenosti, dodijeljen kandidatu iz iste stranke Saši Mitroviću, Srbinu. Mandat koji je trebala dobiti Jasna Duraković-Hadžiomerović, Bošnjakinja iz Saveza za bolju budućnost (SBB), dodijeljen je Vesni Švancer, Srpkinji, također iz SBB-a. U obrazloženju svojih odluka i načina preraspodjele mandata SIP se poziva na odredbe Izbornog zakona BiH. No, ima naznaka da je riječ o prilično slobodnom i širokom tumačenju ovih propisa zbog čega će se nekoliko stranaka žaliti Prizivnom vijeću Suda BiH kao drugostupanjskom tijelu. Tako dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara ističe kako je odluka SIP-a besmislena te najavljuje žalbu.

Politička pozadina?

– Uzimati mandat jednoj i davati ga drugoj stranci je kršenje izborne volje glasača i potpuno je neprimjereno. Pogotovo da se nekim novim pravilnicima nakon izbora propisuju ovakve stvari i mijenja izborni rezultat. Ako već nešto nije definirano Izbornim zakonom, onda treba mijenjati Zakon, a ne samovoljno oduzimati mandate, ističe Čavara i dovodi u pitanje i svrhu same odredbe o minimalnoj zastupljenosti, piše Vecernji.ba.

On ne želi unaprijed govoriti o eventualnoj političkoj pozadini ovakve odluke Središnjeg izbornog povjerenstva kojom je isključivo oštećen HDZ Bosne i Hercegovine, odnosno koalicija okupljena oko HNS-a, ali vjeruje kako će im nakon žalbe mandat biti vraćen. U protivnom, jasno je kako će legitimitet i legalitet i ovog izbornog procesa biti ugrožen. Poznato je kako je prije četiri godine ignorirana izborna volja hrvatskog naroda, ali je tada OHR, a ne SIP, bio kreator cijele predstave.

vecernji.ba

OGLASI

Loading