Select Page

NOVI ZAKON: Do polovice godine novi zakon o pripadnosti javnih prihoda

NOVI ZAKON: Do polovice godine novi zakon o pripadnosti javnih prihoda

Dopredsjedavajuća Vlade Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević danas je izjavila novinarima da je Program rada Vlade FBiH, aktivnost Vlade koja nije dirigirana ni međunarodnim institucijama ni Međunarodnim monetarnim fondom (MMF-om).

– U Programu rada Vlade nema bitnih preduvjeta i nije uvjetovan aranžmanom s MMF-om. Mi smo dosta tog posla odradili u prošloj godini. Ono što mi imamo je definirano Reformskom agendom i pripremnim aktivnostima vezanim za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju – kazala je Milićević.

Po njenim riječima, Program je ambiciozno postavljen, a podrazumijeva više od 80 zakona i podzakonskih akata.

– Prvi kvartal je definiran, pri čemu je u parlamentarnu proceduru upućen Nacrt zakona o mirovinskom fondu. To je reforma mirovinskog sustava, zatim ide reforma u zakonima o porezima i doprinosima, te reforma u poreznoj upravi – navela je Milićević.

Ovogodišnji Program rada Federalne vlade usvojen je na današnjoj sjednici Doma naroda, a ranije ga je podržao i Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Govoreći o novom stand-by aranžamanu s Međunarodnim monetarnim fondom Milićević je navela da on diktira određene aktivnosti odnosno stavlja nove preduvjete i strukturalne odrednice.

Ovom prilikom najavila je da će najvjerojatnije do polovice godine biti donesen novi zakon o pripadnosti javnih prihoda.

– Zakon o pripadnosti javnih prihoda je donesen 2006. godine i nije imao nikakvu izmjenu ni korekciju dosad, osim one raspodjele vezano za Županiju Sarajevo odnosno preraspodjele njihovih sredstava unutar općina i Grada Sarajevo. Sve ostalo se primjenjivalo pri čemu je bilo puno primjedbi, prijedloga i sugestija, jer kada se radi o raspodjeli sredstava uvijek je netko zadovoljan a netko nije – potcrtala je Milićević.

Budući da su ta pitanja bila česta u Parlamentu Federacije BiH, kao i pokrenute inicijative iz županija i općina, ona kaže da je Vlada FBiH shvatila da je vrijeme da se pokrenu aktivnosti na izmjeni i dopuni ovog zakona.

– Također smo shvatili da nismo u stanju iznaći pravi model pogotovo što u svim komisijama i radnim skupinama budemo pristrasni. Zamolili smo tehničku misiju MMF-a da nam pošalju najbolje konsultante zbog naše specifičnosti i da nam pomognu u izradi podloge te radne verzije prijedloga zakona. Mislim da će to biti čak novi zakon o raspodjeli javnih prihoda – rekla je Milićević.

U toj radnoj skupini ima 12 stručnjaka, koji su jučer provodili aktivnosti u Federalnom ministarstvu financija.

U narednom periodu obići će Županiju Sarajevo, te manje razvijene županije, koje se po Ustavu moraju finansirati.

Federalna ministrica financija i dopredsjedavajuća Vlade FBiH dodala je da ne vidi potrebu da se ove godine radi rebalans ovogodišnjeg federalnog proračuna.

– On je dosta objektivno postavljen. Može se desiti jedino neki poremećaj u prihodima. To je ono što mi sada pratimo – kazala je Milićević.

OGLASI

Loading