Select Page

Novo Vijeće ministara odmah smjenjuje ravnatelje 20 agencija, uprava…

Novo Vijeće ministara odmah smjenjuje ravnatelje 20 agencija, uprava…

Rok za izbor novog saziva Vijeća ministara, prema Zakonu o državnoj vladi, istječe 70 dana nakon održavanja konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma koji ih i bira. A to je 8. veljače. Očekuje se da bi novo Vijeće ministara moglo biti potvrđeno već sljedećeg petka, 20. siječnja, o čemu se špekulira unutar većine, piše Večernji list BiH.

Dakako, ako u međuvremenu neki od prijedloga kandidata koji su upućeni na provjeru, ponajprije u Središnjem izbornom povjerenstvu, a onda i u SIPA-i, ne prođe provjeru.

Tema prve sjednice

Upravo će imenovanje novih čelnih ljudi SIPA-a te drugih državnih agencija biti glavna tema već prve sjednice nakon konstituiranja novog saziva Vijeća ministara. O tome su i jučer na sastanku u istočnom Sarajevu razgovarali predstavnici “osmorke” i Saveza nezavisnih socijaldemokrata te HDZ-a BiH koji je predstavljala predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto. Trenutačno je prazno mjesto ili su istekli mandati za više od 20 ravnatelja oko čijih imenovanja tek treba postići konačni dogovor. Budući da nisu u paketu dogovorili raspored ministara i ravnatelja važnih agencija, sada će se praviti paket pojedinih državnih službi. Najviše je zanimanja za mjesta ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije, na čelu koje je teško kompromitirani i vodstvu SDA bliski Osman Mehmedagić Osmica. Sumnjalo se kako se resursi ove agencije godinama zloupotrebljavaju za potrebe vodeće bošnjačke stranke, a nekoliko objavljenih afera tek je vrh ledenoga brijega. Uz to, valja reći kako godinama Parlamentarni odbor za nadzor OSA-e praktički nije mogao raditi svoj posao, što je dodatno izazivalo sumnju.

Na tome mjestu bi se, očekivano, trebao naći bošnjački dužnosnik, profesionalac, ali koji bi trebao dobiti potporu svih uključenih stranaka u državnu vlast. Važnim dijelom pri raspodjeli dužnosti smatra se i pozicija ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje, gdje je u tri mandata prvi čovjek bio Miro Džakula. Riječ je o upravi koja je višestruko povećala prihode na jedinstvenom računu te uspjela spriječiti niz malverzacija, čak i u vlastitim redovima. Iako se to najavljivalo, neće biti poništen natječaj za imenovanje dužnosnika policijskih agencija. Sredinom prošle godine Neovisni policijski odbor raspisao je natječaj jer su krajem svibnja istjecali mandati ravnatelju i zamjeniku ravnatelja Granične policije BiH Zoranu Galiću i Fahrudinu Halaču, zatim ravnatelju Uprave za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadu Viliću i njegovim zamjenicima Ranku Vukoviću te Ivici Bošnjaku, kao i zamjeniku ravnatelja SIPA-e Đuri Kneževiću.

Novi saziv SIP-a

Uz ove dužnosnike, još su ranije istekli mandati ravnatelja Uprave za europske integracije, zatim Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, državnim pravobraniteljima, kao i ombudsmanima za zaštitu ljudskih prava. Drugi mandat istekao je i Nevenu Akšamiji, ravnatelju Agencije za državnu službu BiH. Uvjet zajedničkog sudjelovanja u vlasti je i imenovanje novih članova umjesto sadašnjeg kompromitiranog sastava Središnjeg izbornog povjerenstva.

.vecernji.ba

OGLASI

Loading