Select Page

Hoće li Parlament BiH udovoljiti HDZ-u i SNSD-u i izbaciti strane suce iz Ustavnog suda

Hoće li Parlament BiH udovoljiti HDZ-u i SNSD-u i izbaciti strane suce iz Ustavnog suda

Na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH koja će biti održana u petak naći će se i Prijedlog zakona u izboru sudaca Ustavnog suda BiH, čiji su predlagači klubovi SNSD-a i HDZ-a. Ovim prijedlogom se, između ostalog, izbacuju strani suci iz Ustavnog suda BiH.

Riječ je o zakonskom prijedlogu koji je najavljivao lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a nakon što je u veljači izazvao političku krizu zbog presude Ustavnog suda kojom se osporava dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a.

Ustavni sud BiH sastoji se od devet sudaca. Pored tri stranca tu si i dva Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina. Strane suce bira Europski sud za ljudska prava u konsultacijama s Predsjedništvom BiH.

Podršku u izbacivanju troje stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH dobio je od HDZ-a i lidera te stranke Dragana Čovića.

Prema članu 5. ovog prijedloga trojici stranih sudaca prestaje mandat danom stupanja na snagu ovoga zakona. Istovremeno, izbor domaćih sudaca provodi se tako što Predsjedništvo BiH imenuje tri suca u Ustavni sud i to dva iz Federacije BiH i jednog iz RS-a. Imenovanje sudaca potvrđuje Dom naroda Parlamenta BiH natpolovičnom većinom u svakom klubu konstitutivnih naroda.

No, upitno je mogu li SNSD i HDZ uopće dobiti podršku za ovaj naum, budući da je općeprihvaćeno mišljenje među bošnjačkim snagama BiH da troje stranih sudaca predstavljaju svojevrsni zaštitni mehanizam u donošenju odluka koje su u interesu države, a ne partikularnih interesa određene strane.

Također, Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kao i strani suci u njemu, dio su Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u više navrata je istaknuo da je Ustavni sud sa stranim sucima neophodan BiH i da SDA nikada neće pristati da se pravosudni sustav odrekne ovog mehanizma.

Kada je riječ o Zastupničkom domu, SNSD sa svojih šest zastupnika i HDZ sa pet imaju tek 11 od ukupno 42 zastupnika.

Potrebno je naglasiti i da su ranije iz SDS-a i PDP-a istaknuli da neće podržati ovaj prijedlog SNSD-a i HDZ-a.

Još jednom ponavljamo imenovanje sudaca potvrđuje Dom naroda Parlamenta BiH natpolovičnom većinom u svakom klubu konstitutivnih naroda. Možda ipak tu neki vide svoju šansu da se rješe stranih sudaca.

OGLASI

Loading