Select Page

Novo zatvaranje ugasilo bi tisuće tvrtki i dovelo do gubitka oko 50 tisuća radnih mjesta u BiH

Novo zatvaranje ugasilo bi tisuće tvrtki i dovelo do gubitka oko 50 tisuća radnih mjesta u BiH

Dok građani i gospodarstvenici strepe od mogućeg novog “lockdowna” u BiH, ekonomisti upozoravaju na drastične posljedice u slučaju ponovnog zatvaranja tvrtki. Bh. analitičari s njemačkom fondacijom Fridrih Nauman Stifung uradili su analizu stanja. Ukazuju na mogući gubitak oko 50.000 radnih mjesta i drastičan pad ekonomije u slučaju novog “lockdowna”, izvještava BHRT.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić kaže da bi novo zatvaranje značilo propadanje tisuća tvrtki, a više nema fiskalnih sredstava i proračunskog prostora da bi se podržao opstanak tvrtki. “Bilo kakvo zatvaranje vodilo bi daljnjem usporavanju ekonomskog rasta, većem broju nezaposlenih, što može prouzročiti socijalne nemire”, kazao je Čavalić.

Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TŽ-a, navodi da je negativna bilanca poslovanja u svim poduzećima, tako da bi novo zaključavanje bilo katastrofalno. Ni pomoć na osnovi “koronazakona” gospodarstvenicima koji su pretrpjeli štete tijekom zatvaranja na dva mjeseca još nije svima isplaćena, tvrde iz Sindikata.

Ekonomski stručnjak Faruk Hadžić kazao je za BHT1 da bi uvođenje novog “lockdowna” u potpunosti uništilo bh. ekonomiju. “Ono što je progresivni dio struke od početka govorio je da kasnimo s mjerama i da nisu dovoljno jake. Fokusirali smo se na stabilnost proračuna umjesto pomagali gospodarstvo. To će nas koštati, pomoć je trebala biti jaka već u ožujku”, ističe Hadžić i dodaje da se to sad vidi po padu BDP-a koji je u drugom tromjesečju pao za više od 10%, a to, ističe, nije zabilježeno od Daytona. 

vecernji.ba

OGLASI

Loading