Select Page

REVIZIJA U EP HZ HB Prvo oročili 5 milijuna KM u Bobar banci, onda donijeli odluku o oročenju

REVIZIJA U EP HZ HB Prvo oročili 5 milijuna KM u Bobar banci, onda donijeli odluku o oročenju

Direktor JP Elektroprivreda HZ HB Marinko Gilja prije tri mjeseca je najavio provođenje neovisne revizije kako bi se utvrdilo realno stanje u ovom poduzeću. Prvi.tv ekskluzivno objavljuje dijelove izvješća, odnosno, nalaza neovisne revizije koja je provedena u JP Elektroprivreda HZ HB.

Kako se i očekivalo, otkriveno je kako je bivša Uprava ovog poduzeća neodgovornim poslovanjem nanijela višemilijunsku štetu JP EP HZ HB. Veliki dio izvješća se odnosi na poslovnu suradnju EP HZ HB i mostarskog Aluminija. Zaključeno je kako je zaključno s 31. 08. 2015. godine dug Aluminija d.d. prema JP EP HZ HB d.d. iznosio 144 599 145 maraka, te kako je Elektroprivreda ovaj dug umanjila za 25,22 milijuna maraka.

– Analizom financijskih učinaka i trenda rasta potraživanja od kupca Aluminij d.d. Mostar, kao i financijskim poteškoćama kupca, stvoreni su objektivni dokazi za umanjenjem vrijednosti potraživanja od kupca sukladno Međunarodnom računovodstvenom standardu. Ipak, Uprava Društva je trebala poduzeti sve radnje kako bi potraživanja na dan 31. prosinca 2013. godine u iznosu od 68,55 milijuna maraka svela na nadoknadivu vrijednost sukladno Međunarodnom računovodstvenom standardu, navodi se u dijelu revizorskog izvješća.

Također se navodi kako cjelokupni iznos umanjenja duga Aluminija nije knjižen kao rashod Elektroprivrede HZ HB, što je sigurno svjesno rađeno kako bi se dobit poduzeća prikazala što većom. Stvarno stanje je bilo znatno drugačije. Veliki dio revizorskog izvješća se odnosi i na oročavanje milijuna maraka EP HZ HB na Bobar banci koja je propala. Revizija je utvrdila kako je u ovome slučaju, kao prvo, grubo prekršen Zakon o javnim nabavama BiH. Umjesto da kuverte s ponudama otvara predsjednik Komisije za nabave na otvorenom sastanku, utvrđeno je kako su kuverte s ponudama otvarane na Protokolu poduzeća, čime su, prema nalazu revizora, stvoreni uvjeti za manipulaciju dostavljenim ponudama.

– Direktorici ekonomskih poslova je obrazloženi status procesa odabira ponuđača trebao predstavljati jasnu smjernicu u procesu daljnje analize ponude najpovoljnijeg ponuđača, čija kamatna stopa značajno odstupa od ponuđenih, sličnih kamatnih stopa drugih ponuđača. Izvješće o postupku javne nabave nije podneseno od strane Uprave članovima Nadzornog odbora u roku od 30 dana, zbog čega je Uprava prekršila član 125. Statuta Društva, stoji u dijelu revizorskog izvješća.

Inače, ovom odlukom je JP EP HZ HB oročila pet milijuna maraka kod propale Bobar banke. Revizori su otkrili kako su ova sredstva oročena prije nego je uopće donesena odluka Uprave poduzeća o ovome pitanju.

– Budući da je ugovor potpisan 13 dana prije nego je pitanje oročavanja sredstava kod Bobar banke a.d. Bijeljina bio predmet razmatranja na sjednici Uprave Društva, možemo zaključiti da direktorica za ekonomske poslove nije imala Odluku Uprave o sklapanju ugovora s Bobar bankom, zaključili su revizori, te dodali kako se procedura može okarakterizirati kao nesavjesno upravljanje financijskom imovinom kojim je u ovome slučaju Elektroprivreda HZ HB oštećena za pet milijuna maraka.

Revizori su otkrili i cijeli niz drugih nepravilnosti. Od činjenice kako su ugovore za velike projekte kao što su Hodovo 4 i Hodovo 5 potpisivale osobe koje za to nisu imale ovlasti, do niza nepravilnosti u procesu upravljanja dokumentacijskim nekretninama, sudskim sporovima, čak i upravljanjem sustavom SAP, javlja Prvi.tv.

Sada kada su već otkrivene tolike nepravilnosti, samo je pitanje hoće li i tko odgovarati za milijunske štete koje su nesavjesnim poslovanjem nanijeli članovi bivše uprave. Odgovore na ova pitanja trebali bismo dobiti uskoro upravo od nove Uprave Elektroprivrede HZ HB.

/HMS/

OGLASI

Loading