Select Page

Obilazak škola na Vraniću , Gracu i Broćancu

Obilazak škola na Vraniću , Gracu i Broćancu

Predstavnici Općine Posušje, načelnik Branko Bago i Ante Begić, predsjednik mjesne zajednice Gradac posjetili su danas Osnovnu školu Vranić i njene područne škole na Gracu i u Broćancu, a obilasku škole u Broćancu pridružio se i Zvonimir Širić, ravnatelj OŠ Ivana Mažuranića u Posušju.

Osnovna škola Vranić jedna je od četiri osnovne škole u našem Posušju i u svojim učionicama broji 170 učenika. U protekloj školskoj godini u suradnji s upravom škole Općina je realizirala niz projekata s ciljem unapređenja uvjeta pohađanja nastave. Prvenstveno radi sigurnosti naše djece, a potom i samog školskog objekta instaliran je sustav video nadzora, sanirani sanitarni čvorovi koji su bili potpuno izdvojeni iz objekta škole te je otkupljeno zemljište za izgradnju školske sportske dvorane.

Otkupom zemlje i kreiranjem idejnog rješenja izgleda i pozicije dvorane škola na Vraniću napokon će dobiti uvjete za suvremeno izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture. Realizacijom ovog projekta sve središnje škole na području općine Posušje imati će sportsku dvoranu, a dotada se radi sigurnosti djece pristupilo i rekonstrukciji ograde na školskom igralištu.

Učenici 7.razreda zahvalili su se Općini na osiguranom izletu u Ramu kojega su dobili kao nagradu za osvojeno prvo mjesto na likovno – literarnom i glazbenom natječaju „Da se ne zaboravi“ raspisanome povodom obilježavanja Dana branitelja općine Posušje, a načelnik Bago poklonio je ovoj školi knjige Ante Nadomira Tadića Šutre, domoljubnog pjesnika koji je uvršten u čitanke hrvatskoga jezika. Njegove knjige dobiti će i knjižnice ostalih škola.

Osim tih realiziranih aktivnosti u sljedećem razdoblju realizira se i dugo očekivani projekt utopljavanja zgrade središnje škole čija vrijednost prelazi 150.000,00 KM. Planirani radovi obuhvaćaju potpunu izmjenu otvora, rekonstrukciju sustava grijanja te termofasadni sustav.

U područnoj školi Gradac koja zadnjih par godina bilježi značajan broj djece – ove godine njih 46, nastava se odvija u školskom objektu izgrađenom 1960. godine. Tijekom ratnih godina ovaj objekt imao je poseban značaj i ulogu. Naime, u Posuškome Gracu 1992. godine ustrojena je prva profesionalna postrojba HVO-a Pukovnija „Ante Bruno Bušić“, a u prostorima škole obučavane su generacije vojnika koji su se borili za našu slobodu. Riječ je o postrojbi koja je dala 106 mladih života u Domovinskom ratu, a ranjeno je preko 500 pripadnika postrojbe.

Kroz protekle godine ulagalo se u rekonstrukciju i ovog objekta škole, a u ljetnom raspustu obnovljena je prostorija za skladištenje ogrijeva te su u toku radovi na sanaciji vlage koja kroz istočnu stranu ulazi u prostore učionica. Današnji je posjet za cilj imao i uvid u opće stanje ovog školskog objekta, kreiranje realne analize svih neophodnih budućih zahvata na objektu kako bi se u što skorijem roku i gradačkim učenicima osigurali bolji uvjeti boravka i rada u školi.

Načelnik Bago naglasio je i povijesni značaj lokaliteta Gradac te predložio da sve škole s područja naše općine kroz jednodnevne posjete upoznaju svoje učenike s povijesnim značajem ovoga mjesta.

Na Gradini iznad župne kuće u Gracu postojalo je značajno rimsko naselje sa snažnim zidovima, mjestimice debelim i do tri metra. Nedaleko od Gradine otkriveni su ostatci rimske utvrde na Kulini dimenzija 100×70 m, a na ovim lokalitetima pronađeni su i brojni vrijedni predmeti iz rimskoga doba.

U Gracu se nalazi i ranokršćanska bazilika, točnije u pitanju su dvije crkve. Veća je podignuta krajem četvrtoga ili početkom petoga stoljeća, a manja krajem petoga stoljeća. Ova bazilika uvrštena je u program manifestacije „Dani europskog naslijeđa 2019“ koju idućega tjedna organizira Federalno ministarstvo kulture i športa, a trenutno radimo i na uvrštavanju ovoga lokaliteta na listu nacionalnih spomenika BiH.

Općina Posušje

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading