Select Page

Obilježava se 27. obljetnica VRO Bljesak

Obilježava se 27. obljetnica VRO Bljesak
  • Toga povijesnog 1. svibnja 1995. u zoru je započela jedna od najslavnijih bitaka Domovinskog rata – prekretnička bitka protiv velikosrpskog agresora. Hrvatske su snage, pod vrhovnim zapovjedništvom dr. Franje Tuđmana, za manje od 32 sata oslobodile 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija u zapadnoj Slavoniji. Neprijateeljske srpske snage razbijene su po svim crtama bojišnice, a Hrvatska je cijelom svijetu pokazala da je sposobna u najkraćem mogućem roku isplanirati i provesti najsloženije vojne operacije. VRO Bljesak bila je jasan znak da je propao plan stvaranja velike Srbije, a utrla je put još jednoj briljantnoj pobjedi – Oluji.

U toj slavnoj oslobodilačkoj operaciji život na Oltar Domovine položio je 51 hrvatski branitelj, a 162 su ranjena. Neka im je vječna slava i hvala! Put do slobode ispisan je njihovom nesebičnom žrtvom, a vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu temelj su moderne Hrvatske.

“Važno je da sve hrvatske generacije znaju što se događalo 90-ih prošlog stoljeća. Jer jedna je i jedina povijesna istina – Hrvatska se u pravednome Domovinskom ratu, zajedništvom Hrvata i pod vodstvom dr. Franje Tuđmana, obranila od velikosrpske agresije & oslobodila svoja okupirana područja. Još jednom, s najdubljim poštovanjem, zahvaljujemo hrvatskim braniteljima na slobodi u kojoj danas živimo. Zauvijek ćemo čuvati spomen na njihovu žrtvu i hrabrost & štititi dignitet Domovinskog rata! Miješaju nam se osjećaji ponosa i tuge: i ova 51 kristalna kocka simbol je hrvatske žrtve, ali i veličanstvene pobjede, nesalomljive volje hrvatskog naroda da živi svoj na svome! Ispravili smo nepravde koje su se nanosile našim braniteljima, našim herojima, popunili zakonske praznine u zaštiti njihovih prava. HRVATSKA kao pouzdani partner u okviru EU NATO nastavlja s modernizacijom pobjedničke #Hrvatskavojska & osnaživanjem svojih obrambenih sposobnosti” – rekao je na obilježavanju Premjer Andrej Plenković.

OGLASI

Loading