Select Page

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima

U organizaciji Odjela HNS-a za Drugi svjetski rat i poraće u subotu je na “Groblju mira”, na zaravni Bile iznad Mostara, obilježen Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma.

Svetu misu zadušnicu predvodio je bosanskohercegovački kardinal i nadbiskup metropolit Vrhbosanske nadbiskupije Vinko Puljić koji se u svojoj propovijedi istaknuo kako je zadatak svako da iskaže dužno poštovanje prema žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima.

– U sebi treba da budimo svijest i odgovornost da cijenimo njihove žrtve. Ako ne znamo to cijeniti, onda ovo polaganje svijeća, paljenje svijeća i molitve su karikatura poštovanja. Koliko god je to čin za ove žrtve, još je više čin za naše pamćenje i za naše odgovornosti. To pamćenje valja prenijeti budućim pokoljenjima jer su oni nikli na tim korijenima, zalivenim krvlju tolikih žrtava, tolikih suza i znoja- kazao je u svojoj propovijedi kardinal Puljić.

Podsjetio je kako će dvadeseto stoljeće ostati najkrvavije stoljeće koje je ostavilo nemili trag kroz nemile ratove ali i vladavine tiranije utemeljene na totalitarnim ideologijama komunizma, fašizma i nacizma.

– Taj teror nije u svakom razdoblju i na svakom mjestu bio jednak, ali zločin protiv ljudskoga dostojanstva, njegovih sloboda i prava uvijek ostaje zločin- poručio je kardinal Puljić.

fra Miljenko Stojić, dopredsjednik i povjerenik Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij je u svome obraćanju kazao da svaki čovjek zavrjeđuje barem mjesto za pokop, mjesto na kojem njegovi bližnji mogu zapaliti svijeću.

Svetoj misi i komemoraciji nazočili su brojni vjerski, vojni, kulturni i politički dužnosnici hrvatskog naroda iz BiH i Republike Hrvatske, među kojima i predsjednik Hrvatskoga narodnoga sabora BiH Dragan Čović, te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Izaslanstva hrvatskog naroda s obje strane granice položilo je vijence i zapalilo svijeće za sve pobijene žrtve totalitarnih ideologija.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović pozvao je okupljene na jedinstvo i zajedništvo, napominjući „da je mnogo onih koji bi da izbrišu sve što je hrvatsko”.

Istaknuo je također kako se mora završiti ovaj veliki projekt kako bi naraštaji koji dolaze mogli u miru osmišljavati svoj život i graditi svoju budućnost.

-Svi oni koji kojih se sjećamo protekli petnaestak godina, a za koje smo morali šutjeti šezdesetak godina, danas su u našim mislima i mi smo u obvezi prema njima, da bismo se gradili kao narod na čitavom području BiH-poručio je on.

U narednim godinama, kako je kazao Čović, pokušat ćemo ih, prije svega, evidentirati, a onda doći do njihovih ostataka i na pristojan način pokopati te tako otrgnuti od zaborava i graditi na tome budućnost.

– Na tragu ovakvih sjećanja ne smijemo dozvoliti da se izbriše ono što je hrvatsko i to je upravo zadatak i HNS i svih politika, crkvene i svjetovne vlasti, da u zajedništvu Hrvata izborimo i svoju jednakopravnost i svoju konstitutivnost na čitavom području BiH-istaknuo je Čović.

Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman kazao je tom prigodom kako bi “svi trebalo da gajimo kulturu sjećanja žrtava svih totalitarnih režima”. Istodobno nije krio zadovoljstvo dolaskom u BiH, istaknuvši kako ta zemlja nema većeg zagovaratelja europskog puta od Hrvatske.

Zaravan Bile iznad Mostara i Širokog Brijega u veljači 1945. bila je mjesto krvavih okršaja. Danas se tu na površini od 100.000 četvornih, uzdiže Groblje mira, spomen-prostor na sve pobijene žrtve ratnih i poratnih djelovanja Drugoga svjetskoga rata i poraća i trenutno je 235 podignutih križeva.

Također, ograđeno je, sazidana i blagoslovljena crkvica posvećena sv. Josipu, te dovršena kosturnica u kojoj je subotu pokopan 41 posmrtni ostatak pobijenih po raznim jama i škrapama kojima se,nažalost, ne zna ime i prezime.

Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma na lokaciji “Groblja mira” obilježava se od 2013. godine.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading