Select Page

OBILJEŽENA 22. OBLJETNICA STRADANJA PET HRVATSKIH VOJNIKA NA PROKOSU

OBILJEŽENA 22. OBLJETNICA STRADANJA PET HRVATSKIH VOJNIKA NA PROKOSU

Memorijalnim usponom od lipskoga groblja do mjesta pogibije na Prokosu, na Vran-planini, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, te prigodnom molitvom koju je kod spomen obilježja izrekao fra Sretan Ćurčić, gvardijan Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu, obilježena je 22. obljetnica stradanja pet hrvatskih vojnika (četvorice pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko iz Zagreba i jednoga pripadnika Vojne policije HVO-a – Ivica Begić), koji su svoje mlade živote izgubili u velikoj snježnoj mećavi 30. ožujka 1995. godine.

Podsjetimo, prateći hrvatskoga generala Janka Bobetka tog kobnoga dana stradali su Mladen Jakovljević (1968.) iz Novske, Robert Krizmanić (1970.) iz Ljubljane, Krešo Supina (1970.), iz Zagreba, Davor Zbiljski (1968.), iz Zagreba i Ivica Begić (1962.) iz Mostara.

Uz rodbinu i suborce stradalih, mještane, članove PD Orlova stina iz Tomislavgrada – organizatore cijeloga skupa obilježavanja, u sjećanju na stradale hrvatske bojovnike na Prokosu sudjelovali su i članovi planinarskih društava iz susjednih općina ali i iz Republike Hrvatske, kao i članovi udruga braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, te predstavnici općine Tomislavgrad i Hercegbosanske županije.

Desetorica članova AK Puls iz Tomislavgrada istrčali su cijelu dionicu od groblja do Prokosa, u dužini od osam kilometara, s visinskom razlikom od 538 metara. Nakon završetka komemoracije članovi PD Orlova stina sve nazočne su pozvali na zajednički ručak koji su priredili na Omrčenici. Prema riječima organizatora ove se godine okupio rekordan broj ljudi, prenosi mandino-selo.com.

OGLASI

Loading