Select Page

Obilježena 25. obljetnica pada Kupresa

Obilježena 25. obljetnica pada Kupresa

Na današnji dan se prisjećamo 160 poginulih i nestalih Hrvata na Kupreškoj visoravni u borbi protiv srpskoga agresora 1992. godine.

Dana 3. travnja 1992. počinje poznata bitka za Kupres, u kojoj sa strane tzv. Jugoslavenske narodne armije sudjeluje 6 000 vojnika, 3 – 4 topnička i minobacačka divizijuna, jedan oklopni bataljun i zrakoplovstvo. Kupres brani Kupreška bojna HVO-a, Trinaesta bojna HOS-a, dragovoljci ZNG (Vukovarci) i ostali hrvatski branitelji (iz Tomislavgrada, Bugojna, Uskoplja, Livna, Posušja, Gruda,..). sveukupno njih 2 500 naoružani puškama s nešto ručnih raketnih bacača i minobacača.
Nakon 7 dana borbe i otpora nadmoćnijem srpskom neprijatelju Kupres pada 10. travnja 1992. godine.

Tim povodom u organizaciji općine Kupres i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata općine Kupres održan je službeni program obilježavanja ove obljetnice, pod nazivom: „U spomen žrtvama hrvatskoga naroda na Kupresu“.

Položeni su vijenci na masovnoj grobnici Ogledala iz 2. svjetskog rata, spomen obilježju Suho Polje, Kupreško polje, vukovarskim braniteljima u Kupreškom polju. Sveta misa za sa zajedničkim opijelom za sve poginule i sahranjene na Kupreškoj visoravni služena je u crkvi sv. Obitelji u Kupresu.

A u Hrvatskom domu Kupres održano je predavanje i rasprava na temu: “Kupres, 1942.-1992. – Sličnosti i naučene lekcije”

Na obilježavanju su sudjelovali i predstavnici općinske vlasi i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Posušje.net/Radioposusje.ba

OGLASI

Loading