Select Page

OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA OSNIVANJA PRVE PROFESIONALNE POSTROJBE HVO-A “ANTE BRUNO BUŠIĆ”

OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA OSNIVANJA PRVE PROFESIONALNE POSTROJBE HVO-A “ANTE BRUNO BUŠIĆ”

 

Udruga pripadnika prve profesionalne postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić” obilježila je na blagdan sv. Ante u Posuškom Gracu svoju 26. obljetnicu osnivanja svetom misom, svečanim mimohodom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, te prigodnim obraćanjima. Nakon svečane svete mise koja je proslavljena u crkvi svetog Franje u Gracu, a koju je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH mons. Željko Čuturić krenuo je mimohod s ratnim stjegovima do spomen obilježja poginulim pripadnicima Bušića. Vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih pripadnika Bušića i udruga pripadnika prve profesionalne postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić”, udruge proistekle iz Domovinskog rata HVO –a, braniteljske udruge iz Republike Hrvatske, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH, predstavnici vlasti iz Republike Hrvatske i generalski zbor, te oružane snage Bosne i Hercegovine.
Predsjednik Udruge pripadnika postrojbe „Ante Bruno Bušić“ pukovnik Josip Duspara je čestitao svim pripadnicima postrojbe obljetnicu, te posebne pozdrave uputio obiteljima poginulih Bušića. Posebnu zahvalu uputio je i brigadiru Slavki Grubišiću, Slavenu Grubišiću, tadašnjem vodstvu Republike Hrvatske predsjedniku Franji Tuđmanu, ministru obrane Gojku Šušku, te generalu Ljubi Ćesiću Rojsu koji je logistički opskrbljivao postrojbu. „Oni nisu mogli sami. Mi smo tada imali potporu tadašnje vlasti u Posušju koja je razmišljala hrvatski, katoličke crkve i svih istinskih Hrvata u tom vremenu. Povijest ove postrojbe moramo ponavljati jer se pokušava iskriviti prava povijest“, kazao je pukovnik Duspara. Pozvao je na zajedništvo i suradnju. „Ne dijelimo se, jer ako se podijelimo nije dobro. Podjele nas ne vode cilju za koji smo se borili 90-ih“, kazao je pukovnik Duspara.
Miljenko Kolobarić, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi je istaknuo da je ova postrojba došla do cilja koji je hrvatski narod sanjao. Istaknuo je da se moramo pokloniti mrtvima i nestalima, ali se i okrenuti budućnosti i stvarati zajedništvo.
Ministar branitelja ZHŽ Mladen Begić je kazao da imamo obavezu čuvati mir i slobodu stečenu u krvi. „Ne smijemo dopustiti onima koji nas mame da se odhrvatimo. S međunarodnom zajednicom moramo surađivati, ali ne moramo joj se dodvoravati i polagati račune. Trebamo graditi zajedništvo i očuvati Hrvatski narodni sabor jer to dvoje nema alternative“, kazao je Begić.
Pomoćnik ministra branitelja RH Ivan Vukić je također istaknuo zajedništvo kao jedini način koji nas može održati. Najavio je mjere na kojima ovo ministarstvo radi, a čiji efekti se očekuju već iduće godine.
Na kraju programa dodijeljene su plakete i zahvalnice sudionicima memorijalnog turnira koji se već tradicionalno održava dan prije obljetnice osnutka prve profesionalne postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić”. Ove godine najbolji na turniru su bili pripadnici Udruge 1. Gardijske brigade „Tigrovi“.

OGLASI

Loading