Select Page

Obilježena 73. obljetnica stradanja nedužnih civila na Šarića Dabilu

Obilježena 73. obljetnica stradanja nedužnih civila na Šarića Dabilu

Okupljanjem brojnih vjernika kod spomen obilježja na Šarića Dabilu ove nedjelje obilježena je 73. obljetnica pokolja civila u kojem su četnici na području Širokog Brijega, Posušja i Rame, početkom listopada 1942. godine, pobili i masakrirali gotovo 2000 nedužnih civila.

U 12 sati održana je sv. misa koju je predvodio župnik župe sv. Ante, u Sutini-Rakitno, don Slaven Ćorić.

Tih kobnih dana listopada nekoliko tisuća četnika, uz “blagoslov” talijanske vojske, kreću u osvetnički pokolj iz smjera istočne Hercegovine preko Goranaca, Bogodola, Dabila i Rakitna prema Blidinju i Risovcu, gdje se dijele u dvije grupe od kojih jedna odlazi prema Doljanima dok druga grupa kreće prema Rami gdje čine najveći pokolj civila.

sarica_poljana_5

Odabrani krvnici na područje Dabila stižu 6. listopada u zvjerski pohod na sve živo što pronađu, dok ostala skupina, drugoga dana, pali kuće i staje te ubija preostale civile koji su im se našli na putu. Gotovo svi stradali ubijeni su u obavljanju svojih svakodnevnih poslova o čemu svjedoče mjesta pronalaska njihovih unakaženih tijela. Mnogi su stradali na svojim njivama i vrtačama, vadeći krumpire i pripremajući zimnicu. Samo na jednom mjestu četnici masakriraju trojicu braće Šarić-Džanić, dok četvrtog brata ubijaju sutradan na Risovcu. Potresna su i brojna ostala svjedočanstva koja su se tih dana dogodila na ovom području.

“Snaga vjere pravog kršćanina je u oprostu i molitvi, a nikako u osveti” – istaknuo je župnik don Slaven Ćorić, te još jednom ukazao na značaj spomena na sve nedužne žrtve ovog pokolja.

sarica_poljana_4

Spomen obilježje žrtvama pokolja s ovog područja sagrađeno je 2001. godine, a obljetnica spomena obilježava se prve nedjelje iza sv. Mihovila. Ukupno 28. imena žrtava uklesanih u spomen ploču od kojih najviše iz obitelji Šarića, potom Perko, Karačić, Mihalj i Raspudić bili su redom civili, mještani i nomadi, od kojih je najviše stradalo na licu mjesta, dok su pojedine četnici odveli u nepoznatom smjeru i pogubili pa im se ni do danas ne zna ni za kakav trag.

Već nekoliko posljednjih godina skupina mještana, koje slobodno možemo nazvati čuvarima tradicije, ulažu značajan doprinos u cjelokupnoj organizaciji kao i u organizaciji ugodnog druženja nakon sv. mise. Ne žele posebno isticanje njihovih imena već samo ističu želju za pojavom i svih ostalih žitelja, bivših i sadašnjih, povezanih s ovim krajem i prigodnim okupljanjem.

Pomalo prohladno, ali vrijeme bez padalina, dopustilo je da se ove nedjelje na Šarića Poljani dostojanstveno nazoči.

Posušje.net

OGLASI

Loading