Select Page

Svečana sjednicom OV-a obilježen Dan općine Posušje

Svečana sjednicom OV-a obilježen Dan općine Posušje

U utorak, 11. kolovoza u Posušju je održana svečana sjednica Općinskog vijeća općine Posušje povodom Dana općine i zaštitnice Župe, Velike Gospe. Program je započeo polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem na Trgu hrvatskih branitelja. Vijenac su položili predstavnici općine Posušje i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a molitvu je predvodio fra Mladen Vukšić, posuški župnik i dekan.

DAN OPCINE2015 1 1 DAN OPCINE2015 1 3

Uz intonaciju Lijepe naše koju je izvela posuška  klapa Grga, te minutom šutnje za sve poginule branitelje započela je u kinodvorani svečana sjednica Općinskog vijeća općine Posušje koju je otvorio predsjednik Vijeća općine Posušje Ivan Lončar. Lončar je pozdravio sve nazočne na sjednici, te predstavio rezultate rada Općinskog vijeća proteklih godinu dana – „Osim usvajanja Plana rada Općinskog vijeća općine Posušje, koji je usvojen u prosincu 2014. godine, istaknuo bih još dvije odluke: Odluka o utvrđivanju javnog interesa za uređenje prostora na lokalitetu Mokri Dolac i Odluka o usvajanju regulacijskog plana Bakuline njive, lokalitet predviđen za autobusni kolodvor. Istaknuo bi i informaciju da je u prvih  sedam mjeseci ove godine realizirano čak 70% Plana rada Općinskog vijeća općine Posušje“.

DAN OPCINE2015 1 4

U nastavku je voditeljica programa Kristina Milas prenijela je sadržaje  pisama koje su  prigodom svečanosti uputili predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, gradonačelnik Križevaca Branko Hrg i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

IMG_5550

U nastavku svečane sjednice Općinskog vijeća emitiran je fotografski prikaz svih postignuća koji je sadašnji sastav Općinskog vijeća postigao proteklih godinu dana. U njemu su naglašena nova autobusna stajališta koja su izgrađena kako u samom Posušju tako i u ruralnim sredinama naše općine, sudjelovanje općine Posušje na Međunarodnom sajamu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji Agro Arca na kojem je naša općina osvojila čak  šest nagrada, osnivanje braniteljske zadruge Eko Hercegovina ispred koje su pokrenuti mnogi projekti iz područja poljoprivrede (sadnja industrijskog krastavca, smilja i oživljavanje djelatnosti pčelarstva), zatim radovi koji su obavljeni u OŠ „Ante Bruno Bušić“ u Rakitnu, a koji uključuju saniranje sanitarnog čvora i realizaciju projekta energetske učinkovitosti, te mnogi drugi projekti s različitim državnim, federalnim i županijskim institucijama i međunarodnim organizacijama koje djeluju u Bosni i Heregovini. U fotograskom prikazu istaknuta je i manifestacija „Posuško lito“ koja građanima potpuno besplatno pruža niz kulturnih i sportskih događanja, predstavljanja knjiga, predstava, kinoprojekcija i mnogih drugih sadržaja za sve generacije naše općine. Istaknuto je i da je ove godine po prvi put održan Dan branitelja općine Posušje, koji se planira svake sljedeće godine obilježiti dana 30. svibnja.

DAN OPCINE2015 1 5

U nastavku se obratio i općinski načelnik Branko Bago koji je istaknuo da unatoč financijskim opterećenjima Općina Posušje uz velike napore uspijeva izmirivati i servisirati obveze od vitalnog značaja za njeno funkcioniranje, te je dodao: „ Smjerom kojim smo krenuli, a radi se o podizanju učinkovitosti zaposlenih u lokalnoj upravi, nastavljamo i dalje. I kroz proteklu godinu smo nastojali poboljšati dio sustava suradnje kako s građanima, da bi im bili što više na usluzi, tako i sa svim drugim subjektima kako bi ljude potakli na rad i samopoštovanje.“ Načelnik Bago je istaknuo dobru suradnju i s mjesnim zajednicama i svim drugim subjektima u cilju unaprjeđenja općine Posušje. „ Ono što nam je i dalje od ključne važnosti je podizanje stupnja povjerenja i suradnje između svih nas na prostoru općine Posušje, odnosno onih koji utječu na društvene, duhovne i gospodarske prilike“ , zaključio je Općinski načelnik općine Posušje.

DAN OPCINE2015 1 6

Nakon glazbene točke koju su izvele Ina Čamber i Karla Jukić, nagrađivane učenice Osnovne glazbene škole Posušje, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, u ime gradonačelnika iz Republike Hrvatske obratila se  gradonačelnica Knina Josipa Rimac čestitajuću svim građanima općine posušje njihov dan, i ističući povezanost Hrvata u domovini i izvan nje, posebno Hrvata u Bosni i Hercegovini : „Mi imamo obvezu i dužnost da kroz projekte prekogranične suradnje pripremamo naše susjedne općine i gradove na taj put za Europu…To je i poruka kako se brinemo o svom hrvatskom narodu u BIH.“ zaključila je gradonačelnica Rimac.

Osim gradonačelnice Knina Josipe Rimac, prisutni su bili i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, obnašateljica dužnosti gradonačelnika Sinja Kristina Križanac, gradonačelnika Županje Davora Miličevića i gradonačelnika Kutjeva Josipa Budimira. Zanimljivo je da su svi prisutni gradonačelnici iz Republike Hrvatske, osim gradonačelnice Knina, porijeklom iz Posušja, što s ponosom i ističu.

DAN OPCINE2015 1 10

Na svečanoj sjednici OV općine Posušje, nekoliko riječi kazao je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak. Osvrćući se na gospodarsku situaciju ne samo lokalnih sredina nego i cijele države Čolak je kazao: „Naša temeljna zadaća je zaustaviti negativan trend ili ako ga ne možemo u potpunosti zaustaviti, onda ga smanjiti na najmanju moguću mjeru… Nužno je stabilizirati i političke prilike koje su nestabilne od nastanka BiH, mislim na noviju povijest BiH, jer ta politička kriza je uzrok, po mom dubokom uvjerenju, ekonomske krize, ili je u velikoj mjeri uzrok ekonomske krize. Zato nastojimo na svim razinama vlasti uvjeriti naše prijatelje, naše partnere u vlasti da je nužno stvari mijenjati.“

Nakon ovoga obraćanja, započela je svečana dodjela priznanja općine Posušje. Tako je  Zlatna plaketa „Grb općine Posušje“ dodijeljena Slavku Grubišiću, istaknutom posuškom domoljubu, emigrantu, piscu nekoliko djela s domoljubnom tematikom, ali i sudioniku Domovinskoga rata kojemu se, zajedno sa sinom priključio iz Švedske u koju je emigrirao zbog represije jugoslavenskog sigurnosnog aparata. U jeku Domovinskog rata osniva Bojnu „Knez Branimir“, koja će kasnije prerasti u prvu profesionalnu hrvatsku postrojbu, pukovniju „Ante Bruno Bušić“.

Zahvalnice općine Posušje dodijeljene su  Miri Čuturi- Roji, aktivnom članu mnogih kulturnih i glazbenih organizacija, a koji se tijekom života istaknuo u brojnim humanitarnim i volonterskim angažmanima;  Žarku Romiću –Džaji, poduzetniku iz Rakitna koji se volonterskim radom najviše istaknuo u vodstvu malonogometnog turnira „Stokilaši“ i u KŠD Rakitno, Josipu Barišiću – Jojiću,medicinskom tehničaru koji je tijekom prošloga stoljeća nesebično davao sebe i svoje znanje potrebitima, te Vijeću mladih općine Posušje, relativno mladoj organizaciji mladih ljudi koji su u protekle dvije godine na čelu s njihovim predsjednikom Matom Lončarom imali nekoliko izrazito uspješnih akcija ekološkog, humanitarnog, obrazovnog i kulturnog karaktera. Plaketu „Grb općine Posušje“ i zahvalnice su uručili predsjednik općinskog vijeća Općine Posušje Ivan Lončar i općinski načelnik Branko Bago.

DAN OPCINE2015 1 16 DAN OPCINE2015 1 9 DAN OPCINE2015 1 7

Svečana sjednica Općinskog vijeća završena je glazbenom točkom Ženskog vokalnog sastava BelCanto iz Posušja koje su otpjevale pjesmu „Bože, čuvaj Hrvatsku“ pjevača Đanija Maršana.

Posušje.net

OGLASI

Loading