Select Page

Obilježena 75-ta obljetnica utemeljenja Crvenog križa općine Posušje i Svjetski dan dragovoljnih darivatelja krvi

Obilježena 75-ta obljetnica utemeljenja Crvenog križa općine Posušje i Svjetski dan dragovoljnih darivatelja krvi

U Posuškoj kinodvorani svečano je obilježena 75-ta obljetnica utemeljenja i djelovanja Crvenog križa općine Posušje i proslavljen i Svjetski dan dragovoljnih darivatelja krvi.

Program obilježavanja počeo je na groblju Martića križ gdje je izaslanstvo Crvenog križa općine Posušje položilo vijenac, zapalilo svijeću i pomolilo se za svoje umrle djelatnike, članove, volontere i dragovoljne darivatelje krvi.

U večernjem dijelu programa u Kino dvorani Posušje uslijedila su prigodna obraćanja gostiju i uzvanika, predstavljanje aktivnosti Crvenog križa, kulturno zabavni program, uručivanje zahvalnica višestrukim dragovoljnim darivateljima krvi, uručivanje plaketa i zahvalnica donatorima i partnerima, te druženje uz domjenak.

Nakon minute šutnje za sve umrle djelatnike, članove, volontere i dragovoljne darivatelje krvi Dječji zbor „Cvrčak“ koji djeluje pri HKD Napredak – podružnica Posušje pod ravnanjem prof. Ljube Begića otpjevao je pjesmu “Moja Hercegovina”.

Gđa Anđelka Begić, dugogodišnja tajnica – sada u mirovini, kao najstarija članice Skupštine i Predsjedništva Crvenog križa općine Posušje pozdravnim govorom zahvalila je svima na dolasku i podršci nakon čega je pročitano i pismo/čestitka predsjednice Skupštine Crvenog križa općine Posušje gđe Božene Pandža, te je otvorena svečana sjednica Skupštine.

Pozdrave i čestitke za veliki jubilej i posebnu zahvalnost dragovoljnim darivateljima krvi iskazali su: potpredsjednik Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine gosp. Drago Martinović, predsjednik Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine gosp. Marko Sinanović, predsjednik Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke gosp. Viktor Grbavac, predsjednik Općinskog vijeća Posušje gosp. Ivan Lončar, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Imotski gosp. Darko Karin, pročelnica Transfuzijskog centra Sveučilišne kliničke bolnice gđa dr. Jadranka Knežević.

Događaju su svojim dolaskom i nazočnošću uveličali i glavni tajnik DCK BiH gosp. Rajko Lazić, predsjednik i tajnik Crvenog križa Srednjobosanske županije gosp. Marijan Lovrinović i gosp. Refik Džaja, tajnik Crvenog križa županije Zapadnohercegovačke gosp. Josip Zelenika, predsjednica i tajnica Crvenog križa općine Grude gđa dr. Vinka Đevenica i gđa Nada Pezer, tajnica Crvenog križa grada Širokog Brijega gđa Ana Slišković, tajnik Gradskog društva Crvenog križa Imotski gosp. Ante Nenadić, šef Civilne zaštite općine Posušje gosp. Ljubo Bradarić.
Čestitku u povodu jubileja i zahvalu svim nagrađenima uputio je i glavni tajnik Crvenog križa FBiH gosp. Namik Hodžić

U zajedničkoj poruci svih govornika izražena je čestitka i zahvalnost Crvenom križu općine Posušje za predanost i posvećenost u provođenju njegove humanitarne misije, posebne čestitke i zahvalnost gđi Anđelki Begić, dugogodišnjoj tajnici i gosp. Branku Leki, predsjedniku. Crveni križ općine Posušje je ,prema riječima govornika, primjer i uzor u slijeđenju i provođenju u djelu svih sedam temeljnih načela Crvenog križa.

Također svi govornici su iskazali veliku zahvalnost i poštovanje dragovoljnim darivateljima krvi i zahvalili za plemenitost i humanost, jer jedini lijek koji se ne može kupiti u ljekarnama je krv, a izvor toga lijeka su upravo dragovoljni darivatelji.

Zahvalnost svim tim plemenitim ljudima, a i Crvenom križu prigodnom recitacijom iskazali su i najmlađi – polaznici Dječjeg vrtića „Bajka“ Posušje pozdravljeni velikim pljeskom.

U nastavku programa, u nadahnutom i emotivnom govoru, predsjednik Crvenog križa općine Posušje gosp. Branko Leko osvrnuo se na povijest djelovanja Crvenog križa općine Posušje počevši od 1947. godine i daljnjih godina, podjele „trumanovog“ brašna i „trumanovih“ jaja na Talića čatrnji i po Posuškim selima, sudjelovanja u zdravstvenim kampanjama u cijepljenju stanovništva protiv velikih boginja i drugih zaraznih bolesti, akcijama solidarnosti za postradale u poplavama u Hrvatskoj i Sloveniji (tada u sklopu SFRJ-a) kada se izlila rijeka Sava i njene pritoke i poplavila Zagreb i brojne druge gradove i mjesta, akcijama solidarnosti za narod Palestine, akcijama za postradale od zemljotresa u Crnoj Gori, ali i akcija za postradale u poplavama u Posavini 2014. godine, nuklearne katastrofe u Fukušimi (Japan), zemljotresu i „cunamiju“ na Haitiju, u Filipinima,…

Posebno s puno emocija govorio je o „cunamiju“ prognanika i izbjeglica tijekom prošloga rata kada je kroz općinu Posušje prošlo preko 130 000 prognanika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine kojima je Crveni križ pružio najosnovniju pomoć (u prihvatu, smještaju, spajanju obitelji, tranzitu, prolasku ili odlasku, a nekima i u povratku). Govorio je i o humanitarnoj situaciji tih ratnih godina u Posušju, kada nije bilo dovoljno ni vode za domaće pučanstvo, a grad je imao u pojedinim danima i više prognanika nego domicilnih stanovnika, kada je kasnila redovita nastava u centralnoj osnovnoj školi koja je skupa sa sportskom dvoranom bila dom za smještaj prognanika, kada se sveta misa Polnoćka slavila u sadašnjem prostoru Kino dvorane,…, kada su sve poznatije svjetske medijske kuće izvještavale iz Posušja, iz mjesta gdje su se u djelo pretvarale Ženevske konvencije i Međunarodno humanitarno pravo,…

Evocirao je i uspomene, ali i aktivnosti na pronalaženju i oslobađanju bojovnika HVO-a zarobljenih na Kupreškom ratištu 1992. godine, na brojne akcije dragovoljnog darivanja krvi u Posušju, ali i osobne i odlaske darivatelja krvi na akcije darivanja u sve općine i gradove naše Županije, u Novu Bilu, na Kupres, u Split i Runoviće (u ratu), kasnije i u Zagreb, u Hajdučku republiku Mijata Tomića na Blidinju, na brojna općinska i županijska natjecanja, na domaćinstvo federalnom i državnom natjecanju iz pružanja prve pomoći, županijskim i federalnim susretima dragovoljnih darivatelja krvi, uspjesima i poteškoćama koji su sve to pratili.

U jednom djelu svoga obraćanja osvrnuo se i na svoj put u Crvenom križu sve od devedesetih godina kada je Crveni križ općine Posušje bio neprepoznatljiv, kada je davalaštvo krvi bilo na
„ad hoc“ akcijama –ali bez sustava i prepoznatljivosti, kada je i organizacija bila neregistrirana, pravno neko vrijeme i nepostojeća,.. do brojnih putovanja, govora i susreta širom Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, brojnih europskih metropola, Azije, Afrike, Australije, …, ali i ponosa što u svom Posušju ponovo može i odrađuje ono najbolje što može, a sve za dobrobit onih zbog kojih Crveni križ i postoji.

Uputio je čestitke i zahvalnost svim dragovoljnim darivateljima krvi, svim dobitnicima plaketa i zahvalnica (spisak u narednim objavama), zahvalio svim uzvanicima i gostima koji su došli ili poslali čestitku za jubilej, sudionicima u programu, predstavnicima obitelji ili rodbini posthumno dodijeljenih zahvalnica i plaketa, posebno volonterima i donatorima i za ovaj događaj kojega je pokrovitelj načelnik općine Posušje gosp. Ante Begić, kao i pripravnicama i djelatnicima Općine koji su pomogli u tehničkoj realizaciji.

U glazbenom predahu sudionike programa prekrasnom izvedbom počastile su profesorice u Glazbenoj školi Posušje gđa Marijana Bomoštar, inače članica Skupštine Crvenog križa općine Posušje (na flauti) i gđa Kristina Boras (na glasoviru).

Uz svečanost i podjele zahvalnica dragovoljnim darivateljima krvi te plaketa i zahvalnica pojedincima, partnerima i donatorima pored predsjednika Crvenog križa općine Posušje gosp.Branka Leke i tajnice gđe Božane Šušak sudjelovali su i članovi rukovodstava Crvenog križa svih razina nazočnih događaju, te načelnih općine Posušje gosp.Ante Begić i predsjednik Općinskog vijeća Posušje gosp.Ivan Lončar.

Dječji zbor „Cvrčak“ ovu lijepu večer, večer sjećanja i zahvaljivanja, večer slavlja, uspjeha i rada počastio je pjesmom „Kad se male ruke slože“ i time potvrdio kako u Posušju ruku pod ruku mogu humanitarna organizacija obrazovne, kulturne, zdravstvene, socijalne i druge institucije i udruge, vjerske institucije, športski klubovi i drugi.

Na kraju, kako je najavljeno „posuški slavuj“ Ivica Bago, također darivatelj krvi svim darivateljima i ostalim nazočnima otpjevao je pjesmu “Vraćam se – Zemljo moja jedina”.

U ime svih dobitnika zahvalnica i plaketa zahvalio je gosp. Jozo Kolobarić, predsjednik udruge „Apollo Posušje“ citirajući filozofkinju Hannah Arendt koja kada je primila nagradu grada Hamburga istaknula kako nagrade i priznanja obvezuju na daljnji rad.

Uz ugodno druženje i domjenak nazočne su pjevanjem počastili Ivica i Ivana Bago te gitarist Marin Jurišić.

OGLASI

Loading