Select Page

29. obljetnica u Mostaru: Dao Bog da smo osnovali HVO i Herceg-Bosnu

29. obljetnica u Mostaru: Dao Bog da smo osnovali HVO i Herceg-Bosnu
Polaganjem vijenaca, molitvom i svetom misom za poginule, umrle i nestale pripadnike Hrvatskog vijeća obrane, u Mostaru je u četvrtak obilježena 29. obljetnica osnutka HVO-a.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović kazao je kako su utemeljenjem HVO-a zaštićeni prostori na kojima žive Hrvati u Bosni i Hercegovini, ali i svi drugi koji su zajedno živjeli na tim prostorima.

Evo i nakon 29 godina spominjanja i utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane možemo biti ponosni na svaki dan, uz naše branitelje, naše vitezove kojima se također danas trebamo nakloniti. Oni su dali ono najdraže što se može dati za svoju domovinu, svoj dom i svoju obitelj, kazao je Čović, javlja Fena.

Da nije bilo HVO-a i Hrvatske zajednice Herceg Bosne, ističe Čović, danas ne bismo stajali ovdje u ime hrvatskog naroda.

Dao Bog da smo osnovali Hrvatsko vijeće obrane, da smo imali Hrvatsku zajednicu i Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu i da smo u svakom trenutku povijesti, od 1992. do Daytona 1995. godine mogli odgovoriti na sigurnosna, vojna, politička i sva druga iskušenja. Uvjeren sam da danas možemo biti ponosni, kazao je Čović.

Naglasio je i važnost zakonske zaštitite vrijednosti Domovinskog rata.

Jesmo li na adekvatan način kroz političko djelovanje u zadnjih 20-25 godina odgovorili i uspješno zaštitili vrijednosti Domovinskog rata i ugled naših branitelja, pitanje je koje svaki dan trebamo sebi postavljati, ali čini mi se da smo u BiH i RH to uspjeli učiniti. Puno stvari još treba raditi, ali prije svega educirati i obrazovati mlade da znaju ponoviti ove riječi na primjeren način, kazao je Čović.

Po njegovim riječima Oružane snage BiH danas mogu biti primjer promjena u zemlji.

Možemo kazati da je to najuspješnija transformacija koja se u BiH dogodila od Daytona do danas, gdje smo uspjeli ugraditi ono biće Bosne i Hercegovine, predstavnike tri konstitutivna naroda, Ministarstva obrane i oružanu snagu BiH.

Čović je podsjetio da Oružane snage BiH nisu oružana sila po svojoj dimenziji već mogu biti dio šireg sigurnosnog projekta, preko integriranja u NATO savez.

Zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS-a BiH, general-bojnik Ivica Jerkić istaknuo je kako se s obzirom na pandemiju koronovirusa ovogodišnje obilježavanje obljetnice utemeljenja HVO-a održalo bez vojne ceremonije, postrojavanja i posebnih govora, javlja Fena.

Ipak smo na simboličan način, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća iskazali duboko poštovanje prema žrtvi poginulog branitelja. Ono što je najvažnije za nas Hrvate katolike je da u tišini i miru u našim crkvama, grobljima i ispred spomen obilježja molimo Boga da podari vječni mir i spokoj onima koji su najzaslužniji za naš život danas, a to su upravo poginuli branitelji, naglasio je Jerkić.

OGLASI

Loading