Select Page

Objavljen 25. broj glasila “Stopama pobijenih”

Objavljen 25. broj glasila “Stopama pobijenih”
U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” izašao je 25. broj glasila kojeg Vicepostulatura izdaje dvaput godišnje.

Može ga se nabaviti u župnim uredima, narudžbom od Vicepostulature kao i na kioscima diljem Herceg Bosne. A glavni mu je urednik fra Miljenko Stojić.

Stare, pak, brojeve glasila, u pdf obliku, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info u poglavlju Izdavaštvo.

Na prvim stranicama ovoga broja nalaze se uobičajeno vijesti o radu Vicepostulature u proteklih pola godine. Kao i redovno do sada, taj je rad bio plodonosan.

U rubrici “Stratišta”, objavljen je tekst pod nazivom “Široki Brijeg 1945.”, autora fra Andrije Nikića. Svjedočenje je to iz prve ruke o događajima kad su jugokomunisti zavladali Širokim Brijegom.

Rubrika “Pobijeni” donosi tekst autorice Maje Runje “Zagrljaj” u kojem ona govori o hercegovačkim franjevcima, mučenicima. Ujedno govori i o nekim ubijenim civilima.

Rubrika “Glas o mučeništvu” donosi peti dio “Krvavih godina” autora fra Ive Sivrića. Podrobno je razjašnjeno koja su im bila politička uvjerenja i kakve su službe obnašali.

“Odjek u puku” sadrži tekstove Zdravka Luburića, Sanijele Matković, Nikole Vranjkovića i Ace Đurovića. Na književan način progovorili su o pobijenim hercegovačkim franjevcima.

Novi broj glasila skupio je i nagrađene radove na Nagradnom natječaju iz 2020. za uzrast djeca i mladež. Kao i obično, vrlo su zanimljivi i kvalitetni.

“Povijesne pribilješke” fra Gaudencija Ivančića u rubrici “Povijesne okolnosti” govore kako su franjevci uvijek nastojali pomagati progonjenima u Mostaru. Nekada im je to uspijevalo a nekada ne.

“Komunizam je osuđen na papiru, ali još živi u znakovima i simbolima”, članak je fra Gorana Azinovića. U njemu spominje kako još uvijek u nekim državama na javnim mjestima postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi.

Anita Martinac je razgovarala s dr. sc. Hrvojem Mandićem koji je nedavno na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu obranio doktorsku disertaciju s područja historiografije o temi “Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću”. To je prvi doktorat na temu pobijeni hercegovački franjevci.

Glasilo “Stopama pobijenih” postalo je neizostavno u proučavanju sudbine pobijenih hercegovačkih franjevaca, kao i povijesnih okolnosti u kojima se to dogodilo. Zahvaljuje svima koji mu na bilo koji način (molitvom, novčanim prilozima, suradnjom…) pomažu u tome, navodi se u priopćenju.

Jabuka. Tv

OGLASI

Loading