Select Page

Obljetnici konvoja u BiH umjesto Milanovića nazočio veleposlanik Sabolić

Obljetnici konvoja u BiH umjesto Milanovića nazočio veleposlanik Sabolić

U središnjoj Bosni u nedjelju je obilježena 28. obljetnica dolaska humanitarnoga konvoja iz Hrvatske u Lašvansku dolinu, opkoljenu hrvatsku enklavu, a umjesto hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je iz sigurnosnih razloga otkazao posjet BiH, obilježavanju je nazočio hrvatski veleposlanik u BiH.

Kao izaslanik predsjednika Zorana Milanovića, koji je ranije zbog sigurnosnih razloga otkazao sudjelovanje na obilježavanju manifestacije “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”, nazočio je hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić, javlja HRT.  On je položio vijenac i zapalio svijeću kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Travnika na groblju Prahulje, a zatim odao počast u Novoj Biloj ispred spomen poprsja Anti Vlaiću, ubijenom vozaču kamiona humanitarnog konvoja Bijeli put.

– Priča o povijesnom konvoju, konvoju spasa je priča o opstanku, priča o hrabrosti, ali i priča o solidarnosti, nadi, vjeri i zajedništvu hrvatskog naroda, poručio je Sabolić. Sabolić je sudjelovao i na središnjoj svečanosti obilježavanja 28. obljetnice Bijelog puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu u župnoj crkvi Duha svetoga u Novoj Biloj.

Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu je bio humanitarni konvoj koji se sastojao 99 tegljača i 143 članova medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i tehničkog osoblja koji su dopremili hranu i lijekove, te druge potrepštine iscrpljenim Hrvatima u bolnici u Novoj Biloj i središnjoj Bosni. Konvoj su predvodili dr. Slobodan Lang i Herman Vukušić, a trajao je 14 dana, od 10. do 24. prosinca 1993. godine. Dolaskom u središnju Bosnu uspjeli su probiti potpunu osmomjesečnu blokadu sedamdesetak tisuća Hrvata u Lašvanskoj dolini koji su bili u okruženju bošnjačke Armije BiH i kojima je prijetila glad. Nažalost, po povratku Armija BiH ipak je zapucala na konvoj i smrtno je stradao vozač izu Splita, Ante Vlaić. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji, izrazio je žaljenje zbog otkazivanja posjeta predsjednika Milanovića, ali i razumijevanje za njegovu odluku, dodavši da je na osnovu toga sasvim jasno kakva je trenutna politička situacija u BiH

– Pretpostavljam da je predsjednik Milanović procijenio, odnosno, službe su procijenile da ne bi bilo moguće normalno osigurati sigurnost predsjednika RH. Ja predsjednika Hrvatske gospodina Milanovića doživljavam kao velikog prijatelja BiH, kao velikog prijatelja Hrvata u BiH, pokazao je razumijevanje koje nismo očekivali s obzirom na njegov, da kažemo, lijevi pedigre, rekao je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

vecernji.ba

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading