Select Page

Očekuje nas topla jesen: Temperature i do 25 stupnjeva

Očekuje nas topla jesen: Temperature i do 25 stupnjeva
Federalni hidrometeorološki zavod objavio je sezonsku prognozu vremena za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje od 1. rujna do 30. studenoga 2021. godine.

U razdoblju od 1. rujna do 30. studenoga na prostoru Bosne i Hercegovine očekuje se veća srednja temperatura zraka u usporedbi s prosječnom temperaturom za razdoblje 1981-2010. godine.

Prema prognostičkim modelima, najveća odstupanja u odnosu na referentni niz prognoziraju se u rujnu. U studenome spomenuti modeli pokazuju najmanja odstupanja, tj. prognozirane srednje temperature zraka trebale bi biti približne srednjim vrijednostima temperatura studenoga.

Mogućnost ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se nešto iznad 50 posto, piše Avaz.

Jesen 2021. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, trebala bi biti slična ili malo toplija. I usporedbi toga što se tijekom jeseni očekuju veće srednje temperature zraka, nisu isključeni i prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta s temperaturama znatno nižim od uobičajenih.

Mraz je izvjestan u središnjim područjima zemlje. Očekivani broj toplih dana (maksimalna temperatura ≥25 °C) u Bosni tijekom jeseni 2021. veći je od 14, a na području južne Hercegovine prognozira se do 32 topla dana.

Na duže vremensko razdoblje prognoza količina padalina u odnosu na prognozu temperatura zraka je manje pouzdana, tako da se prognozirane količine padalina moraju uzeti s više opreza.

Tijekom jeseni prema dostupnim materijalima za dugoročnu prognozu ukupna količina padaline trebala bi biti manja u odnosu na referentni niz 1981-2010. godine.

Raspored padalina tijekom jeseni bit će neujednačen, a najviše padalina očekuje se u prvoj polovici studenoga. Očekivane ukupne količine padalina trebale bi biti približne u odnosu na jesen 2020. godine.

Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padalina, predviđaju malu (do 40 posto) mogućnost ostvarenja prognoze. Iako se prognozira manja količina padalina tijekom jeseni 2021. godine, moguća su kraća razdoblja sa intenzivnijim padalinama.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading