Select Page

Od 1. srpnja mijenjaju se pravila nogometa

Od 1. srpnja mijenjaju se pravila nogometa

FIFA je potvrdila da će se neka pravila nogometne igre službeno promijeniti od 1. srpnja ove godine.

Njezino tijelo IFAB (International Football Association Board) izdalo je dokument u kojem se potvrđuju pravila koja su na zadnjem kongresu predstavili prvi operativac FIFA-e Zvonimir Boban i bivši sudac Pierluigi Collina.

Nova pravila trebala bi ubrzati i podići kvalitetu suđenja i same igre, a ključne promjene su:

1. Prilikom formiranja živog zida suparnički igrači više neće smjeti biti dio njega. Morat će stajati najmanje metar udaljeni od zida.

2. Kada golman bude izvodio loptu iz peterca, suparnički igrač više neće morati čekati da ona napusti kazneni prostor, nego može krenuti na nju čim je vratar dodirne.

3. Svako igranje rukom u kaznenom prostoru iznad visine ramena bit će kazneni udarac, bez obzira na to je li bilo namjere ili ne.

4. Neće više biti moguće zabiti gol rukom, čak i ako se radi o lopti koja je u mreži završila nakon što je napucana u ruku.

5. Treneri i igrači s klupe će, poput onih na terenu, dobivati žute i crvene kartone.

6. Igrač koji izlazi iz igre teren može napustiti na bilo kojem dijelu terena.

7. Suci se više neće smatrati “nepostojećima” kada ih dodirne lopta. Ako se lopta odbije od suca u gol-prilici ili nakon kontakta s njim završi u golu, akcija se prekida i lopta se vraća momčadi koja ju je imala u posjedu.

Natjecanja i lige koje počinju prije 1. srpnja, poput skandinavskih, mogu promjene odlučiti uvesti na početku sezone ili 1. srpnja, ali najkasnije do početka sljedeće sezone.

index.hr

OGLASI

Loading