Select Page

Od 25. travnja nema carina za robu iz inozemstva vrijednosti do 300 KM

Od 25. travnja nema carina za robu iz inozemstva vrijednosti do 300 KM

Dugoočekivana odluka o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih carina, koja građanima i privredi donosi određene pogodnosti, počinje se primjenivati od 25. travnja 2018. godine.

Kako je priopćeno iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH došlo je do određenih izmjena kada su u pitanju visine iznosa za koje je predviđeno oslobađanje od plaćanja uvoznih carina.

Kada fizičko lice ulazi u carinsko područje BiH vozilom ili na neki drugi način, trenutno ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih carina na robu koju unose u svom osobnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti od 200 KM. Početkom primjene nove odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 600 KM.

Prema trenutnim propisima kada građani BiH dobijaju putem pošte pakete iz inozemstva, trenutno se oslobađanje od plaćanja uvoznih poreza izvodi na pakete zanemarive vrijednosti do iznosa od 50 KM. Početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM, ukoliko fizičko lice naručuje robu iz inozemstva i istu plaća prilikom narudžbe. S druge strane oslobađaju se od plaćanja uvoznih carina paketi do vrijednosti od 90 KM ukoliko fizička lica iz BiH iste dobijaju od fizičkih lica iz inozemstva bez bilo kakvog plaćanja. Kada se radi o ovoj robi mora biti vidljivo da je ista namijenjena za vlastite potrebe. Ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena daljoj prodaji u BiH, priopćeno je iz UIO BiH.

Kad su u pitanju privrednici nova odluka donosi oslobađanje od plaćanja uvoznih carina za opremu za proizvodnju koja se ne proizvodi u BiH, a koja se uvozi za novu ili proširenje postojeće proizvodnje, modernizaciju proizvodnje, uvođenje nove odnosno suvmrene postojeće porizvodne tehnologije, a kojom se obavlja neposredna proizvodna djelatnost.

Odlukom je predviđeno oslobađanje i za opremu koja predstavlja ulog strane osobe točnije sredstva za obavljanje registrirane djelatnosti i njihovi rezervni dijelovi, kao i za materijal za izgradnju i popravak građevinskih objekata za obavljanje djelatnosti.

(Fena)

OGLASI

Loading