Select Page

Od danas moguća prijava za jednokratnu pomoć od 1000 KM za rodilje u Federaciji

Od danas moguća prijava za jednokratnu pomoć od 1000 KM za rodilje u Federaciji

Od danas je moguća prijava na jednokratnu naknadu od 1000 KM koja je najavljena za sve rodilje u Federaciji Bosne i Hercegovine. Prijava ide online preko aplikacije E-Porodilja.

Ova aplikacija omogućuje svim majkama koje su rodile ili će roditi u 2024. godini da podnesu prijavu za podršku od 1000 KM za novorođenu djecu u Federaciji BiH, podršku iz područja natalitetnih politika koja je po prvi put osigurana s federalne razine. Pravo na prijavu imaju sve žene s prostora Federacije Bosne i Hercegovine koje su rodile u 2024. godini, počevši od 1. siječnja 2024. godine. Također je napomena da ne treba odmah žuriti s prijavama, budući da se pravo može ostvariti sve do kraja godine.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je da aplikacija od danas otvorena za prijave, te da sve majke novorođene djece u FBiH od danas mogu podnositi prijave za jednokratnu podršku od 1000 KM. “E-Porodilja je inovativna i u potpunosti elektronska usluga koja omogućava jednostavnu i brzu prijavu iz udobnosti doma, bez potrebe za papirologijom. Jedini dokaz koji tražimo uz prijavu je potvrda o posjedovanju bankovnog računa kako bismo osigurali da nitko ne može zloupotrijebiti bilo čije podatke. Naš cilj je maksimalno olakšati proces prijave za majke, eliminisati papirologiju i preuzeti sve provjere putem službenih kanala”, pojasnio je ministar u priopćenju iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Tokom press konferencije naglašeno je da je ova elektronska usluga omogućena uz saradnju i podršku IDDEEA, koja ne osigurala automatsku provjeru podataka iz prijave.

“Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) je, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, potpisala sporazum o razmjeni podataka sa Federalnim ministarstvom, te omogućila elektronsku razmjenu podataka kako bi se procedure koje sprovodi ministarstvo automatizirale. Ovo je još jedan od uspješno završenih projekata IDDEEA-e, te još jedan od elektronskih servisa sa kojim se olakšalo građanima BiH”, kazao je Almir Badnjević, direktor IDDEEA-e.

Aplikacija E-Porodilja rezultat je posvećenosti Vlade FBiH i resornog ministarstva natalitetnim politikama i jačanju porodice kao temelja društva. “Prioritet nam je pružiti podršku obiteljima kroz dugoročna, sustavna rješenja”, zaključio je ministar Delić.

Posušje.info

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading