Select Page

Odbijeno ukidanje uvjeta prijevremenog puštanja Valentina Ćorića na slobodu

Odbijeno ukidanje uvjeta prijevremenog puštanja Valentina Ćorića na slobodu
Međunarodni mehanizam za kaznene sudove (MMKS), slijednik Haaškog suda, odbio je zahtjev Valentina Ćorića, bivšeg zapovjednika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da ukine uvjete pod kojima je pušten iz zatvora na prijevremenu slobodu.

Ćorić je, naime, tražio izlazak na slobodu prošle godine, nakon što je odslužio nešto više od dvije trećine 16-godišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog zločina počinjenih na prostoru Herceg-Bosne.

U priopćenju se navodi da je predsjednik Mehanizma Carmel Agius odbio Ćorićev zahtjev da ukine uvjete njegova puštanja na prijeveremenu slobodu u potpunosti ili da ih pojasni kako bi Ćoriću bilo omogućeno sudjelovanje kao stranke i svjedoka u tekućim i budućim pravnim postupcima u Hrvatskoj.

Ćorić je pušten iz zatvora uz uvjet da neće imati nikakvog kontakta, zastrašivati, kao ni pokušati nauditi žrtvama i svjedocima koji su dali svoje iskaze u postupku protiv njega ili drugih osuđenika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Nadalje, on ne smije utjecati na rad Mehanizma niti na provođenje pravde a, među ostalim, neće biti politički aktivan niti će razgovarati o svom predmetu, uključujući medije, izuzev sa svojim odvjetnikom.

U priopćenju se prenosi Ćorićev stav da ga nametanje ovih uvjeta stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na druge osuđenike MKSJ-a te utiče na njegovu mogućnost da ostvari svoja prava, dužnosti i obveze u domaćem postupku.

Na koncu, sa zabrinutošću napominjem da se čini da je Ćorić pokušao nastaviti sudski postupak protiv nekoga tko je svjedočio na njegovom suđenju, bez obzira na uvjete prijevremenog puštanja na slobodu, navodi sudaca Agius, dodavši da je zabilježio da je taj postupak pokrenut nekoliko godina prije Ćorićevog prijevremenog puštanja na slobodu.

Agius navodi i da je Ćorić potvrdio da se pridržava uvjeta pod kojima se nalazi na prijevremenoj slobodi.

Haaški tribunal osudio je bivše visoke dužnosnike Herceg-Bosne Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu cilj kojeg je bio progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti “Velikoj Hrvatskoj”.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading