Select Page

U FBiH nema koronavirusa, MVP moli građane BiH da ne putuju u Italiju

U FBiH nema koronavirusa, MVP moli građane BiH da ne putuju u Italiju
Na području Federacije BiH dosad nije registriran nijedan sumnjiv ili pozitivan slučaj bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19).

Međutim, epidemiološka situacija u svijetu se brzo mijenja te se pojava COVID-19 može očekivati i u Federaciji, odnosno Bosni i Hercegovini.

U priopćenju za javnost Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) navodi se da se u FBiH u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), po Naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ), provode mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima, ali i unutar FBiH.

Cilj je rano otkrivanje potencijalnih slučajeva COVID-19 da bi se, kontrolom osoba s kojima su bili u kontaktu, poduzimale mjere za dalje sprječavanje širenja virusa.

To podrazumijeva “ulazni screening” za putnike koji dolaze s područja Kine u smislu da putnici ispunjavaju sanitarni upitnik, te se podaci o ulascima dostavljaju nadležnim zdravstvenim institucijama, a putnicima daju preporuke i broj telefona koji trebaju kontaktirati u slučaju pojave simptoma bolesti.

Strani i bh. državljani sa stalnim ili privremenim boravkom u Federaciji BiH (koji se vraćaju s područja Kine) stavljaju se, u suradnji s nadležnim inspekcijskim organima, pod zdravstveni nadzor (obavezno svakodnevno javljanje nadležnoj epidemiološkoj službi i samoizolacija kod kuće u periodu od 14 dana).

U veljači je, na području FBiH 26 osoba, stavljeno pod zdravstveni nadzor. Obzirom da je za pojedine istekao inkubacijsko razdoblje, trenutno je deset osoba pod zdravstvenim nadzorom, navodi se.

Odlukom Kriznog stožera FMZ od danas se iste mjere na granici, kao i unutar FBiH, odnose i na putnike s područja Italije, Južne Koreje i Irana.

Pozivamo sve bh. i strane državljane koji imaju stalni ili privremeni boravak u FBiH, a unazad sedam dana vratili su se u BiH iz Italije, Južne Koreje i Irana da se telefonom, bez obzira da li imaju simptome bolesti ili ne, jave svom nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo radi savjetovanja o daljnjem postupanju, te da ostanu u kućnoj samoizolaciji.

U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje) trebaju telefonom odmah obavijestiti županijski zavod za javno zdravstvo ili hitnu pomoć, ističe se.

Krizni stožer FMZ, u cilju sigurnosti učenika i nastavnika, preporučuje otkazivanje ekskurzija i organiziranih školskih putovanja u Italiju. Svim građanima se preporučuje izbjegavanje putovanja u Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Iran.

Za adekvatan odgovor na pojavu novog koronavirusa u našoj državi potrebna je maksimalna odgovornost, suradnja i zajedništvo kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim razinama vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno, ističe se.

S tim u vezi, podsjećaju na generalne preporuke za stanovništvo za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (poput gripe čija je sezona u tijeku), a odnose se i na smanjenje rizika od novog koronavirusa i treba ih se pridržavati.

Često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku, na bazi alkohola. Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom (baciti maramicu, odmah nakon korištenja) i oprati ruke.

Izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta neopranim rukama. Izbjegavati blizak kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašlju i otežano dišu. Potrebno je držati distancu (od najmanje jedan metar) između ljudi posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperaturu.

Ako imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, prethodno telefonom zdravstvenom radniku naglasite povijest putovanja, navodi se.

U priopćenju se naglašava da Krizni stožer FMZ aktivno prati situaciju koja se jako brzo mijenja, te će se u skladu s aktualnom situacijom mijenjati i mjere i preporuke.

Više informacija o novom koronavirusu, te druge preporuke za stanovništvo i zdravstvene radnike dostupni su na web stranicama Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, navodi u priopćenju za javnost FMZ.

MVP izdao preporuku o izbjegavanju putovanja u Italiju

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine aktivno prati situaciju i komunicira s diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u vezi sa stanjem širenja koronavirusa u Europi i svijetu.

Ministarstvo preporučuje svim građanima Bosne i Hercegovine koji namjeravaju putovati u Italiju da otkažu svoja putovanja, a onima koji putuju nazad u BiH, da se jave najbližim centrima javnog zdravstva.

Građani BiH koji se trenutno nalaze na teritoriju Italije, potrebno je pratiti preporuke Civilne zaštite i zdravstvenih ustanova Italije, te da prilikom eventualnog povratka u BiH prijave Graničnoj policiji BiH, na graničnim prelazima, točno mjesto i dužinu prethodnog boravka, kako bi se mogle preduzeti mjere preventivne zdravstvene zaštite.

Generalni konzulat BiH u Milanu za sada nema informacija da među zaraženim koronavirusom u Republici Italiji ima državljana BiH.

Svim BiH građanima se preporučuje da prate sve upute lokalnih vlasti, naročito sa službene internetske stranice Ministarstva zdravstva Italije i drugih ministarstva zdravstva u zemljama u kojima borave. Također, molimo da se za više informacija o javnom zdravstvu i stanju širenja virusa posjeti stranica Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Kao što je već poznato, WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) proglasila je 30. siječnja 2020. godine epidemiju korona virusa (covid-19) kao “izvanredno i urgentno stanje u javnom zdravstvu na međunarodnoj rrazini”.

Do sada su registrirane desetine tisuća oboljelih je u Kini, te više potvrđenih slučajeva oboljelih i u zemljama EU.

Italija je s najviše oboljelih od koronavirusa do sada, te je vlada posegla za drastičnim mjerama, uvela izvanredne mjere i u potpunosti zatvorila deset gradova jugoistočno od Milana. Broj oboljelih do sada je viši od 150, te ima i preminulih. Vlasti u Italiji su najavile prekid svih izravnih zrakoplovnih linija s Kinom. Također su poduzeli restriktivne mjere u 11 gradova i lokaliteta: Codogno, Casapusterlengo, Castiglione d’Adda, Maleo, Fombio, Bertonico, Castelgerundo, Somaglia, San Fiorano, Terranova dei Passerini i Vo Euganeo.

Za ove lokalitete su: suspendirane sve javne manifestacije, suspendirane sve komercijalne aktivnosti (zatvoreni svi trgovinski centri, osim onih od prvog prioriteta), suspenzija svih aktivnosti u tvrtkama koje su u “zoni zaraze” i suspenzija svih sportskih aktivnosti.

U navedenim gradovima suspendiran je i javni prijevoz. Također, škole i univerziteti u pojedinim gradovima su zatvoreni do početka marta. Na svim većim aerodromima u Italiji, a prema uputama Ministarstva zdravlja, mjeri se tjelesna temperatura svim putnicima koji dolaze u Italiju.

Ministarstvo zdravlja i predsjednik regije Lombardija izdali su Dekret koji sadrži hitna uputstva u vezi s epidemiološkom krizom, kojom se nalaže odgađanje svih manifestacija, okupljanja na javnim mjestima, te okupljanja kulturnog, sportskog i vjerskog karaktera, te se nalaže obustavljanje svih edukativnih i turističkih putovanja, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading