Select Page

Odgođeni košarkaški kvalifikacijski turnir za OI i Eurobasket

Odgođeni košarkaški kvalifikacijski turnir za OI i Eurobasket
Kvalifikacijski turnir košarkaša za Olimpijske igre u Splitu bit će održan u terminu između 22. lipnja i 4. srpnja 2021. godine, a EuroBasket za košarkaše, koji je trebao biti održan sljedeće godine, prebačen je na termin između 1. i 18. rujna 2022. godine.

Potvrdio je to Izvršni odbor Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) na  sastanku održanom putem video-konferencije u četvrtak.

Nakon podrobne analize svih mogućih scenarija i vodeći se preporukama Regionalnih ureda te Komisije za natjecanja, Izvršni odbor FIBA napravio je sljedeće izmjene u kalendaru: turniri olimpijskih kvalifikacija za muškarce bit će odigrani u razdoblju od 22. lipnja do 4. srpnja 2021. (točan termin čeka odobrenje Međunarodnog olimpijskog odbora); FIBA EuroBasket 2021. i FIBA AmeriCup 2021. prebačeni su u termin između 1. i 18. rujna 2022., navodi FIBA u službenom priopćenju u kojem se dodaje da će prve dvije kvalifikacijske utakmice za FIBA Svjetski kup 2023., koje su trebale biti odigrane u rujnu 2022., biti prebačene u kolovoz, kad će se europke i američke reprezentacije pripremati za EuroBasket i AmeriCup, dok svi ostali kvalifikacijski datumi, uključujući i one za kontinentalna natjecanja, ostaju nepromijenjeni.

FIBA Afrobasket (24. kolovoza – 5. rujna) i FIBA Asia Cup (17. – 29. kolovoza) bit će održani sljedeće godine, ali će biti pomaknuti za jedan tjedan kako bi se izbjeglo preklapanje termina s Olimpijskim igrama u Tokiju.

FIBA EuroBasket za košarkašice ostao je u predviđenom terminu od 17. do 27. lipnja 2021., a u sličnom će terminu (20. – 27. lipnja 2021.) biti održan FIBA AmeriCup za košarkašice. S četiri kontinentalna natjecanja 16 reprezentacija će izboriti nastup na kvalifikacijskim turnirima za FIBA Svjetski kup za žene, koji su na rasporedu u veljači 2022.

Svi ostali termini seniorskih natjecanja predviđenih u razdoblju od 2020. do 2023. ostaju nepromijenjeni, stoji u priopćenju.

Vrlo sam zadovoljan da smo uspjeli provesti interne konzultacije i potvrditi promjene u kalendaru natjecanja unutar dva tjedna od objave MOO-a o novom terminu Olimpijskih igara, izjavio je u priopćenju glavni tajnik FIBA-e Andreas Zagklis.

Rezultat toga je da kalendar glavnih FIBA natjecanja ostaje vrlo privlačan našim fanovima, uz uravnotežen raspored glavnih turnira te imajući na umu dobrobit i raspoloživost igrača. Veselim se danu kad će se košarkaška zajednica ponovno moći vratiti na teren, dodao je Zagklis.

Izvršni odbor FIBA-e nastavlja pratiti situaciju s pandemijom COVID-19 bolesti na dnevnoj bazi i procjenjuje sve opcije za mogući nastavak natjecanja kad za to budu stvoreni svi preduvjeti.

(Hina)

OGLASI

Loading