Select Page

Odigrana predstava „Franjo i sultan“

Odigrana predstava „Franjo i sultan“

U ponedjeljak, 20. ožujka 2017., u kripti posuške crkve u 19:30 sati izvedena je predstava „Franjo i sultan“. Predstavu su odigrali studenti i studentice Franjevačke teologije iz Sarajeva, među kojima je bilo najviše bogoslova Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Predstava oduševljava svojom jednostavnošću, mirnoćom izvedbe te kontrastima mržnje i ljubavi, razaralačke snage rata s jedne i pobjede razumna razgovora s druge strane.

Ovo nas kazališno djelo vraća u vrijeme početka XIII. st., u vrijeme križarskih bojni na koje je pozvao papa Urban II. da oslobodi sveta mjesta od otomanske okupacije. Pored mnogih vojnih neuspjeha križara i moralne upitnosti takvih pothvata u povijesti Crkve, pojavio se jedan nepoznat čovjek na povijesnoj sceni i obrnuo društvene procese svog vremena: siromašni je Asižanin Franjo uspio doći pred carigradskog sultana, razgovarati s njim i bilježiti pozitivan ishod susreta s političkim moćnikom.

Taj nam događaj ostaje kao trajna inspiracija za gradnju komunikacije s drukčijima, osobito što na kazališnim daskama ovaj negdašnji susret kršćanskog svetca i vrhovnog zapovjednika turske vojske u Carigradu uprizoruju sarajevski studenti koji neprestano stoje pred izazovima suživota u mozaičnu ambijentu. Svakako, drama odašilje jasnu poruku o snazi iskrena dijaloga pred kim otupljuju sve naše oštrice. Oduševljenim je pljeskom posuška publika iskazala svoj dojam.

zupa-posusje.com

OGLASI

Loading