Select Page

Odlazak zagovornika dijaloga i kompromisa: Nakon duge i teške bolesti umro je Sulejman Tihić

Odlazak zagovornika dijaloga i kompromisa: Nakon duge i teške bolesti umro je Sulejman Tihić

Dugogodišnji predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), Sulejman Tihić, preminuo je večeras 19 sati i 20 minuta, u 63. godini života nakon duge i teške bolesti, potvrđeno je iz Kliničkog centra u Sarajevu. Tihić je bolovao od karcinoma debelog crijeva, a nakon što su mu prošle godine otkrivene metastaze na mozgu i plućima povukao se iz političkog i javnog života i maksimalno posvetio liječenju.

Nakon operativnog zahvata u Njemačkoj 4. listopada prošle godine Tihićevo zdravstveno stanje se nakratko popravilo, da bi zbog sve ozbiljnijih tegoba proteklih nekoliko mjeseci u više navrata bio prebačen u sarajevski klinički centar. Zadnje dane proveo je na Klinici za anesteziju i reanimaciju. Usprkos čak 13 operativnih zahvata u životu, od kojih su neki bili iznimno komplicirani i teški, Sulejman Tihić je sve do ove godine bio aktivan sudionik na političkoj sceni BiH.

Obavljao važne funkcije

Smrt ga je zatekla na dužnosti dopredsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika SDA, stranke koju je vodio od 2001. godine. Na čelnu poziciju SDA izabran je stranačkom kongresu, ali općepoznato je da ga je utemeljitelj i prvi predsjednik SDA, Alija Izetbegović, imenovao svojim nasljednikom. Još dva puta je biran za predsjednika SDA. Usprkos frakcijskim sukobima, uspio je demokratizirati i modernizirati stranku te očuvati njeno jedinstvo i povratiti joj uzdrmanu poziciju u bošnjačkom narodu.

Tijekom političke karijere obavljao je više važnih funkcija unutar izvršne i zakonodavne vlasti. Između ostalih, 2002. godine je izabran za člana Predsjedništva BiH. Bio je zastupnik i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, a u dva navrata je bio predsjedatelj, odnosno dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Važio je za čovjeka dijaloga i političara spremnog na kompromis, zbog čega je često i kritiziran unutar vlastite stranke. Usprkos činjenici da je tijekom rata bio zatočen u čak pet logora na području RS-a i Srbije te podvrgavan mučenju, Tihić je bio zagovornik međunacionalnog pomirenja i suradnje.

vecernji.ba

OGLASI

Loading