Select Page

ŽZH prva u BiH dobila novu Vladu

ŽZH prva u BiH dobila novu Vladu

Novi saziv Vlade Županije Zapadnohercegovačke na čelu s dosadašnjim predsjednikom Zdenkom Ćosićem imenovan je u ponedjeljak u Širokom Brijegu. Vlada je u odnosu na prethodni mandat doživjela dvije promjene.

Nakon što je održana konstituirajuća sjednica Skupštine ŽZH u studenom, na kojoj je za predsjednika Skupštine izabran Ivan Jelčić, a za mandatara potvrđen dosadašnji predsjednik Vlade Zdenko Ćosić, svi akteri su najavili kako će vlast u ŽZH vrlo brzo formirati jer su praktički sve stvari dobro jasne još od održanih izbora u listopadu.

HDZ BiH sa svojim koalicijskim partnerom HKDU-om ima apsolutnu većinu u Skupštini ŽZH od 16 zastupnika pa je bez većih problema mogao formirati novu Vladu ŽZH.

Na dnevnom redu Skupštine ŽZH najprije su se našla imenovanja Povjerenstva za Ustav, poslovnik i zakonodavstvo, a potom i više odbora. Osnovan je Odbor za pravdu i upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova, potom Odbor za ekonomsku, financijsku politiku i proračun, Odbor za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i informiranje, Odbor za prostorno uređenje, stambeno – komunalnu politiku, zaštitu okoliša, poljoprivredu i šumarstvo te Odbor za rad, zdravstvo, socijalnu politiku i stradalnike Domovinskog rata.

Nakon toga razriješena je stara Vlada ŽZH te je dan prijedlog sastava nove Vlade ŽZH na raspravu i glasovanje.

Potvrđen je prijedlog novoga saziva Vlade ŽZH od strane Kluba zastupnika HDZ-a BiH koji je ranije najavio i portal Jabuka.tv pa će Zdenko Ćosić kao predsjednik Vlade voditi Županiju Zapadnohercegovačku i sljedeće četiri godine.

Nakon završetka sjednice Skupštine ŽZH, predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić u izjavi za medije istaknuo je da nije bilo razloga dulje čekati formiranje Vlade te da očekuje kontinuitet u radu.

Mi smo prezentirali ono što smo učinili u prošlom mandatu i najavili što ćemo činiti u narednom razdoblju i s tim obećanjima i programima dobili smo ovakav mandat. Idemo dalje u stabilizaciju prilika u županiji, idemo dalje u projekte, idemo dalje u izradu strategija, najavio je Zdenko Ćosić u izjavi za medije.

Ćosić je dodao da je želja Vlade da županija bude na onom mjestu koje joj i statistički pripada, tj. da se stvara što povoljnija klima u županiji, kako socijalna tako i razvojna.

Kao dopredsjednik Vlade ŽZH i ministar financija imenovan je dosadašnji ministar Toni Kraljević iz Ljubuškog, koji je istaknuo da ih čekaju novi/stari izazovi.

U prošlom mandatu napravljeni su veliki iskoraci na planu stabilizacije i konsolidacije županijskih financija. Pred nama su novi/stari izazovi, nastavljamo sa svim započetim projektima, otvaramo socijalni dijalog sa sindikatima i nadam se da ćemo biti u prilici unaprijediti radno-pravni status naših uposlenika, rekao je Toni Kraljević, ističući da je još puno posla pred ministarstvom kojemu je na čelu.

Promjene su se dogodile u Ministarstvu pravosuđa i uprave, odnosno u Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi. Prvo od ova dva ministarstva preuzet će Širokobriježanin Kristijan Zovko, a drugo od njih preuzima Gruđanin Tomislav Pejić.

Novi ministri u Vladi ŽZH

Dario Sesar iz Posušja ostaje ministar gospodarstva u ŽZH, a njegov sugrađanin Miroslav Ramljak i dalje će voditi Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša.

Drugo ministarstvo koje je pripalo kvoti iz Gruda je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa, a njega će i dalje voditi ministrica Ružica Mikulić.

Ljubušacima je osim Ministarstva financija pripalo i Ministarstvo unutarnjih poslova, na čijem čelu će i dalje biti Zdravko Boras, dok će Mladen Begić iz Širokog Brijega i dalje obnašati dužnost ministra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

OGLASI

Loading