Select Page

ODLUČIO ŽDRIJEB U SIP-U: HDZ BiH, PDP i SBB na vodećim pozicijama na listama za izbore

ODLUČIO ŽDRIJEB U SIP-U: HDZ BiH, PDP i SBB na vodećim pozicijama na listama za izbore

Kuglice su jučer odlučile tko će se na izbornim listama nalaziti na kojoj od pozicija.

Središnje izborno povjerenstvo je nakon ždrijebanja utvrdilo redoslijed političkih subjekata, što nije nevažan podatak prigodom glasovanja, piše Večernji list BiH. Od vodećih hrvatskih, srpskih i bošnjačkih stranaka tako su najbolje prošli HDZ BiH tamo gdje će pojedinačno nastupati, kod vodećih srpskih stranaka najbolju poziciju dobila je Partija demokratskog progresa, dok je, pak, kod bošnjačkih stranaka to slučaj sa Savezom za bolju budućnost (SBB) BiH. Naime, bubanj je htio da HDZ BiH samostalno zauzme 20. poziciju od 131 stranke ili koalicije s kojima će pojedine stranke nastupati na predstojećim izborima koji će se održati 7. listopada.

Zajednički nastup

Istodobno, PDP-u je pripala 14. pozicija, dok je Savez za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić na 35. poziciji. To, međutim, ne znači da kada budu otiskani birački listići, kako će se ove stranke upravo naći na tim pozicijama jer neće sve stranke nastupati na svim razinama vlasti niti će imati svoje predstavnike, dok će u značajnom dijelu ići zajedno u koalicijama, što također mijenja poredak. Kod hrvatskih stranaka, tamo gdje budu samostalno izlazile na izbore, prva u ponudi će biti Hrvatska seljačka stranka Stjepana Radića i ona se, prema izvlačenju iz SIP-a, sada nalazi na osmoj poziciji. Hrvatska nezavisna lista, koja je do sada nastupala na području Hercegbosanske županije i čini je dio bivših dužnosnika HDZ-a ili pak, HSP-a, bit će visoko pozicionirana na listama. Prema odluci ždrijeba, ova stranka ima 12. poziciju, dok će vjerojatno za listu Skupštine HBŽ-a biti na drugoj poziciji. Nakon HDZ-a BiH, koji je na 20. poziciji, te će nastupiti u osam različitih koalicija na razini županija, entiteta ili pak države, sljedeće plasiran je Hrvatski savez HKDU – HRAST.

Osam koalicija

Ova stranka, koja je posebno aktivna u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, nalazi se na stranici SIP-a na 37. poziciji i od hrvatskih stranaka će se najvjerojatnije nalaziti na drugoj ili trećoj poziciji. Na 40. poziciji nalazi se Hrvatska stranka BiH, bivša stranka NHI Krešimira Zubaka koja je do sada promijenila nekoliko naziva. Jedno mjesto iza, po volji ždrijeba u SIP-u, druga je politička stranka po snazi kod Hrvata – HDZ 1990. – koji također ide u osam različitih koalicija u velikom broju županija, Federacije BiH ili pak na području Republike Srpske te države BiH. Na 51. poziciji je HSP BiH, dok se Hrvatska republikanska stranka (HRS) nalazi na 76. poziciji. Ova stranka, koja je također članica HNS-a BiH, nastupa samostalno na županijskoj te listi za federalni Parlament. Hrvatska seljačka stranka, kojoj je na čelu Mario Karamatić, također u županijama nastupa posebno i nalazi se trenutačno na listi SIP-a na 86. poziciji. Slijedi HSP dr. Ante Starčevića koji je na 101., Posavska stranka 108. i Hrvatska demokratska unija na 120. mjestu. Kod bošnjačkih stranaka, nakon Radončićeva SBB-a, na listama za izbore nalazit će se PDA Mirsada Kukića, zatim SDA koji ima 48. poziciju na popisu SIP-a. Slijedi DF Željka Komšića na 83. i SDP na 92. mjestu. DNS ima 30. poziciju, SNSD 69. a SDS 82. poziciju.

vecernji.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading