Select Page

Odluka Pape: Na čelu Kardinalskog povjerenstva za Vatikansku banku bivši apostolski nuncij u BiH

Odluka Pape: Na čelu Kardinalskog povjerenstva za Vatikansku banku bivši apostolski nuncij u BiH

Papa Franjo djelomično je obnovio sastav Kardinalskog povjerenstva za Vatikansku banku IOR (Istituto per le Opere di Religione – Ustanova za vjerska djela). Od petorice dosadašnjih članova ostaju samo španjolski kardinal Santos Abril y Castello kao predsjednik te bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn, piše Večernji list BiH

Reforme i kardinali

Upravo ta dvojica kardinala, koje se smatra dijelom najbližih suradnika pape Franje, zanimljiva su i za Bosnu i Hercegovinu. Kardinal Castello, danas 85-godišnjak, bio je imenovan za nuncija u Bosni i Hercegovini u travnju 2003. godine, a zanimljiva je stvar da je već do dolaska na tu službu ovaj istaknuti vjerski dužnosnik i poliglot odlično znao hrvatski jezik. U BiH ga je dočekala i smrt pape Ivana Pavla II. te je iz Sarajeva uputio priopćenje u povodu tužnog događaja.

– Nema sumnje da je Papa bio osoba izvanrednoga bogatstva. Njegova neobična inteligencija i njegova široka kultura, ne samo na vjerskom nego i na filozofskom i sociološkom području, pretvarale su njegove kontakte u ispitivanje problema koji su impresionirali svojom oštrinom – istaknuo je tada o Papi kojeg je pratio na sedam međunarodnih putovanja. S papom Franjom Castello se sprijateljio prije dolaska u BiH, i to dok je bio nuncij u Argentini, a današnji papa Jorge Mario Bergoglio bio nadbiskup Buenos Airesa. Kardinal Christoph Schönborn, kojeg mnogi smatraju najvećom podrškom papi Franji u provođenju reformi, ovjekovječeni je prijatelj Hrvata u BiH, koji je puno učinio za Međugorje. Dolazio je u ovo mjesto ukazanja Blažene Djevice Marije pa čak bio i kritiziran od onih koji nisu bili skloni Međugorju, no nikad se nije pokolebao.

– Naš Sveti Otac korak po korak davao je znakove da je Međugorje blagoslovljeno mjesto na kojemu je Gospa ljudima tako blizu i šalje toliku pomoć.

Povjerenstvo bez Bozanića

Crkva sa zahvalnošću priznaje ono što toliki ljudi već desetljećima doživljavaju u Međugorju i što vas potiče da, unatoč ljetnoj vrućini, dolazite u tako velikom broju na ovo mjesto milosti. Ovdje nam je nebo tako blizu, ovdje Gospa daruje toliko utjehe i obraćenja, ovdje mnogi od vas otkrivaju radost ispovijedi, sakramenta oproštenja. Ovdje doživljavate zajedništvo u vjeri, ovdje sklapate prijateljstva, ovdje mnogi doživljavaju unutarnje iscjeljenje od životnih rana. Molite za papu Franju – napisao je u jednom od pisama Međugorju. Sama činjenica da je Papa u jednoj od najvažnijih institucija sačuvao dvojicu osvjedočenih prijatelja Hrvata katolika u BiH ide u prilog tome da ovdašnji narod, ali i cijelu BiH, Vatikan neće zaboraviti.

Također, u Kardinalskom povjerenstvu više nije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je bio član od 2014. godine.

vecernji.ba

OGLASI

Loading