Select Page

Odobreni projekti izgradnje graničnih prijelaza Osoje i Doljani

Odobreni projekti izgradnje graničnih prijelaza Osoje i Doljani

U 2023. godini BiH je planirala izgradnju i rekonstrukciju pet graničnih prijelaza prema Hrvatskoj i Crnoj Gori, potvrđeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Iz Odsjeka za upravljanje graničnim prijelazima kazali su za Avaz kako je izgradnja planirana na prijelazima Osoje (Posušje), Doljani (Čapljina) i Čepikuće (Trebinje), a da su pripremljeni i projekti rekonstrukcije prijelaza Brod (Bosanski Brod) i Zupci (Trebinje).

Odluku o odobravanju projekta izgradnje graničnih prijelaza Klobuk i Zupci donijelo je Vijeće ministara BiH 23. veljače.

Procijenjena vrijednost radova je 5,5 milijuna KM, a projekt bi se trebao financirati iz proračuna institucija BiH za 2023. i 2024. godinu.

Sporazumom i pratećim aneksima, koje su zaključile BiH i Crna Gora, Klobuk i Zupci su dvije od četiri lokacije određene za zajedničke granične prijelaze za međunarodni putnički i robni promet. Realizacija ovog projekta omogućit će pojednostavljenje graničnih kontrola i brži protok ljudi i roba između BiH i Crne Gore, navedeno je u odluci.

Na prijedlog UNOBiH, donesena je i odluka kojom se za izgradnju i opremanje graničnog prijelaza Osoje, umjesto ranije predviđenih 5,2 milijuna, odobrava 5,85 miljuna KM. Na istoj sjednici Vijeće ministara BiH je donijelo i odluku kojom se za radove na graničnim prijelazima Čepikuće i Brod odobrava po milijun KM.

Okončanjem radova na ova dva međunarodna prijelaza bit će osigurani uvjeti za rad zaposlenih, što će omogućiti ubrzan protok roba i putnika i skratiti vrijeme zadržavanja na granici s Hrvatskom.

Odobrena su i dodatna sredstva za izgradnju i opremanje objekta za smještaj službenika Uprave za neizravno oporezivanje i Granične policije BIH na zračnoj luci u Banjoj Luci. Zbog značajnog rasta cijena građevinskog materijala i usluga ukupna vrijednost ovog projekta porasla je na 3,65 milijuna KM. Preduvjet realizaciji svih odobrenih odluka i važnih projekata je usvajanje proračuna institucija BiH.

Vijeće ministara BiH donijelo je i odluku o kupovini zemljišta i pribavljanju dozvola za izgradnju graničnih prijelaza za pogranični promet koja će se financirati iz bespovratnih sredstava iz IPA fondova.

Procijenjena vrijednost ovog projekta je 2,15 milijuna KM, a sredstva će se osigurati iz proračuna BiH. UNOBiH je planirao izgradnju objekata na ukupno 28 lokacija, ali će se u prvoj fazi raditi na osiguravanju uvjeta za 13 lokacija, a u drugoj fazi za još 15.

(www.jabuka.tv | Foto: Ivica Galovic/Pixsell)

OGLASI

Loading