Select Page

Svečano u župi Vinjani: don Vinko Nenadić proslavio mladu misu

Svečano u župi Vinjani: don Vinko Nenadić proslavio mladu misu

Danas je u župi Vinjani, na blagdan suzaštitnice župe Svete Ane, mladu misu proslavio don Vinko Nenadić. Prethodila joj je procesija vjernika iz svih dijelova općine Posušje od župne crkve do kapelice Svete Ane. Na početku misnog slavlja mladomisniku se prigodnim riječima ispred njegovih župljana obratio Mate Lončar: „Uvjereni smo kako ćeš do kraja svog života radosno i vjerno živjeti svoje posvećenje za katoličku crkvu i svoj hrvatski narod.“…“Čestitam ti na svetom Sakramentu svećeničkog reda i zahvaljujem ti što na poseban način obogaćuješ ovu našu malu župnu zajednicu. Boga proslavljaj a narodu služi, na slavu Njegovu, na ponos svog roda i naroda. Budi istinski pastir i duhovni vođa te uvijek s osmjehom na licu i otvorenim srcem vodi svoje stado na pašu života.“..“Bog te blagoslovio, i znaj kako će nam biti drago svakoga puta kada navratiš u Vinjane.“

Potom je slavljeniku don Joko Blažević, župnik župe Vinjani, poklonio križ, rad sumještanina i župljanina Roberta Tomića, uz riječi: „Kad snage splasnu, pogledaj u Njega. Kad ponestane mudrosti riječi Božje, poljubi ga i ne boj se! S Njim u svijet, s Njim kroz svijet, s Njim prema vječnosti.“

U nadahnutoj propovjedi don Jakov Kajinić duhovnik sjemeništaraca u Nadbiskupskom sjemeništu Petar Barbarić je istakao: „Dragi Vinko, danas prikazuješ mladu misu. U kanonu svete mise spomenuti ćeš, molite braćo i sestre da moja i vaša žetva bude ugodna Bogu Ocu svemogućemu. Dakle može biti žrtva da Bogu nije ugodna. A što bi dragi Vinko bila ugodna žrtva? Ugodna žrtva je kad ti kao pravi svećenik nastojiš, trudiš se izvršavati ono što ti Crkva daje da činiš, a ti si učitelj, ti si pastir, ti si posvetitelj.“… „Vinko, možeš govoriti najpametnije riječi, ali ako ne kliknemo, ako mi svećenici ne zamolimo Boga da nas promjeni, ako mi ne napredujemo korak po korak, onda je to uzaludan govor. Kažu da je najgora prazna propovijed, makar imala puno divnih riječi, a najljepša, Vinko, može biti samo jedna riječ, ali ona riječ kod koje će ljudi osjetiti da im nosiš Isusa. Dragi Vinko, ugodna žrtva znači biti dobar pastir. Papa Franjo svećenicima stalno poručuje da mi kao dobri pastiri moramo mirisati na ovce, jer ako nije tako onda nismo pravi pastiri i daleko smo od naroda. Dragi Vinko, neka tvoji svećenički dani budu sretni i blagoslovljeni, tako ti pomogao Bog, blažena Djevica Marija, sveta Ana, sveti Josip i svi sveci Božji.“-rekao je don Kajinić.

Na kraju misnog slavlja prigodnim se govorom obratio i mladomisnik don Vinko Nenadić: „Gospodine Bože, želim ti sada zahvaliti na daru moga života, na daru svećeničkog poziva. Hvala ti na milostima koje si mi dao, i na križu po kojem si nas otkupio. Neka tvoj križ bude snaga moga svećeničkog djelovanja i poslanja. Gospodine hvala Ti!“. Don Vinko se zahvalio i svojoj obitelji koja mu je bila podrška od početka svećeničke formacije i župniku don Joki Blaževiću koji ga je pratio od krštenja do današnjeg dana. Također mu je uputio i iskrene čestitke povodom 40. obljetnice mlade mise te zaželio da ostane Kristov svećenik kao i do sada, koji je poslan narodu, blizak s narodom, a opet koji u svakom svom činu vidi Božju volju i posvećenje. Zahvalio je i svojim Vinjančankama i Vinjančanima, koji su bili podrška u njegovoj formaciji, životu i poslanju od Boga, duhovniku Kajiniću, Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, biskupu Periću, biskupu Paliću, župama Dračevo i Čapljina te župnicima i mentorima don Vinku Ragužu i don Draganu Filipoviću, sjemeništima, profesorima i odgojiteljima te svima koju su došli uveličati misno slavlje.

Ovom današnjem svečanom događaju nazočilo je mnoštvo vjernika iz Vinjana ali i cijele općine Posušje. Također, događaju su nazočili i premijer ŽZH Zdenko Ćosić te ispred Općine Posušje predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar i načelnik Ante Begić koji je mladomisniku don Vinku i slavljeniku don Joki uručio prigodne poklone. Mladu misu prenosilo je i Radio Posušje putem svojih radiovalova.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading