Select Page

Održan sastanak s UGP Posušje: Dobrom suradnjom za snažnije Posušje

Održan sastanak s UGP Posušje: Dobrom suradnjom za snažnije Posušje

Danas je zgradi Općine Posušje održan radni sastanak predstavnika Općine Posušje, predvođen Općinskim načelnikom Brankom Bagom i članova Udruge gospodarstvenika Posušje.

U iznimno konstruktivnoj atmosferi razgovaralo se o mogućnostima poboljšanja životnih uvjeta žitelja Posušja, odnosno jačanja gospodarstva, tekućim infrastrukturnim pitanjima, kao i tekućim financijskim pitanjima od obostranog značaja.

Tako se prvotno razgovaralo o servisiranju financijskih obveza Općine Posušje prema dobavljačima i partnerima. Načelnik Bago kazao je kako se dugovi izmiruju sukladno financijskim prilikama Općine. No istaknuo je, kako u odnosu na zatečeno stanje, dug je smanjen za gotovo pola milijuna maraka. Također Bago je rekao kako se u budućnosti očekuje još kvalitetnije izvršavanje financijskih obveza prema spomenutim partnerima i dobavljačima, ukoliko se raspodjela novca s Federalne razine i dalje bude vršila prema novom Naputku o raspodjeli javnih prihoda.

ugp2016

Gospodarstvenici su se tijekom sastanka požalili na rad inspekcije rada, odnosno na selektivno postupanje. Načelnik je kazao kako je inspekcija rada u nadležnosti Županije Zapadnohercegovačke, te je dogovoreno kako će se sačiniti zajednički Zaključak i uputiti navedenoj inspekciji s ciljem unaprijeđena njihovog djelovanja. Također je iznio informaciju kako je u cilju poboljšanja učinkovitosti općinskih službi, reorganizacijom uvedeno novo radno mjesto koje objedinjuje komunalnog i građevinskog inspektora, te je iskazao očekivanje za punom suradnjom gospodarstvenika tijekom njegovog rada. A kako bi se poboljšala suradnja i s žiteljima općine po ovom pitanju, najavljeno je uvođenje anonimnog online obrasca za prijavu nepravilnosti u nadležnosti inspekcijskih službi. Također, tijekom razgovora o ovim pitanjima načelnik Bago je naveo i opći problem rada u sivoj zoni, koji nije zaobišao ni našu općinu, čime se stvara šteta javnim prihodima općine, te nelojalna konkurencija na tržištu.

U svrhu približavanja obrazovnog programa potrebama tržišta rada raspravljalo se pak o uvođenju novih smjerova, s naglaskom na poljoprivrednu struku. U tu svrhu, te svrhu korekcije podataka na zavodu za zapošljavanje, najavljen je sastanak kojem bi uz predstavnike Općine i UGP-a trebali nazočiti i ravnatelji srednjih škola i zavoda za zapošljavanje.

ugp2016-3

Također, načelnik je informirao goste o kapitalnim infrastrukturnim projektima i tijeku realizacije.

Na ovom sastanku predstavljena je i novoformirana Jedinica za lokalni razvoj Općine Posušje koja ima za cilj unaprjeđenje posuškog kraja, te je naglašeno kako je na raspolaganju svim gospodarstvenicima, kako članovima udruge, tako i ostalima.

Na kraju zaključeno je kako je ovo ogledni primjer početka tješnje suradnje između Općine i UGP-a te je izražena želja za njenim što kvalitetnijim nastavkom.

opcina-posusje.ba

OGLASI

Loading