Select Page

Zlatni pir Milana i Ruže Đerek u Viru

Zlatni pir Milana i Ruže Đerek u Viru

U nedjelju 28. siječnja 2018. proslavili su za vrijeme pučke svete Mise svoj zlatni pir – 50. godina braka Milan Đerek i Ruža r. Galić iz župe sv. Jure u Viru, s tim da Milan nije mogao biti prisutan na svetoj Misi zbog zdravstvenih poteškoća s nogom, ali on je bio u duhu sa svojom suprugom i svima ostalima u crkvi. Na ovome slavlju uz redovite župljane, pohoditelje nedjeljne svete Mise, sabrala se njihova bliža i daljnja rodbina, prijatelji i znanci. Za vrijeme ove svete Mise pjevanje je predvodio Zbor mladih (osnovan 11. listopada 2014.) na čelu s unukom zlatoslavljenika Milanom, studentom glazbe na Glazbenoj akademiji u Mostaru, a u tome Zboru pjevaju i sviraju još dvoje njihove unučadi, Ivan i Sanja.

Misno slavlje predvodio je župnik don Ilija Drmić, održavši prigodnu propovijed, u kojoj je između ostaloga rekao na temelju drugoga čitanja iz Prve Poslanice Korinćanima sv. Pavla (1 Kor 7,32-35): “Ovaj odlomak odnosi se dijelom na brakove, a dijelom na neoženjene, neudate i djevice. Oženjen se brine za svjetovno i za to kako valja ugoditi svojoj ženi i cijeloj obitelji, udata se brine također za svjetovno i za to kako udovoljiti mužu i svim ostalim članovima obiteljske zajednice, dok se neoženjen brine za Gospodnje, da ugodi Gospodinu, tj. vodi određeni oblik duhovnosti koji će ga ispuniti i približiti Gospodinu. Neudana i djevica isto tako brinu se za ono što pripada Gospodinu i gledaju ugoditi Gospodinu, tj. ostvariti pravi oblik duhovnosti, čak pozvane su da idu dotle, te postignu svetost u tijelu i duhu. Ovo je velika korist za sve, a ne zamka, kaže sv. Pavao, pa svatko na određeni način može biti uz Gospodina sa ostvarivanjem određenih oblika duhovnosti. Znači, i oženjen i udata trebaju uza svjetovno gajiti i duhovno, te usklađeno ostvarivati zajedništvo života i djelovanja u braku, a oni koji su neoženjeni, neudati i djevice (tu se može misliti na redovnike i redovnice) pozvani su također doprinijeti razvoju svega svjetovnoga na čemu počiva ovozemaljski život kao i sveukupno djelovanje i postojanje pod ovim nebom. Hoće se reći da uz molitvu i duhovnost valja njegovati i oblike rada, te vršenja svojih svagdašnjih dužnosti bilo kao oženjen, udata, neoženjen, neudata, djevica.

Ovi zlatoslavljenici su kroza svoj zajednički život hodili stazama ovoga svijeta, Milan je dopro radi rada i do Njemačke, i stazama duhovnosti što su proistekle od Isusa Krista, najprije u matičnoj župi, a onda i u drugim župama naše svete Crkve. Upravo ih je to učinilo prikladnima da su dočekali ovaj slavljenički dan i to sa svoje troje djece: Ivanom – oženjen, Zdravkom – udata i Anom – udata, te sa sedmero unučadi.“

Dan prije bio je skup oko zlatoslavljenika, Milana Đereka (rođena u Viru 11. 8. 1936. od oca Ivana i Anđe r. Nenadić) i Ruže Galić (rođena u Vinjanima 23. 7. 1945. od oca Bože i Božice r. Kilić), u njihovoj kući u Đerecima, a to je bila i prigoda za svečani ručak, zatim ugodno slavlje i sjećanje na ono vrijeme prije 50 godina kada su se upoznali u njezinu selu, zavoljeli i odlučili se na ženidbu u župnoj crkvi sv. Jure u Viru, koja je bila zajednička crkva za sve župljane Vira, Podbile, Podzavelima, Vinjana i Zagorja, prema ondašnjim svadbenim običajima. Vjenčanje se dogodilo 29. siječnja 1968. pred tadašnjim župnikom don Tadijom Pavlovićem (župnik: 1964.-1977.) i pred ovim svjedocima: Jozom Galićem i Jurom Mikulićem. Valja dodati i to da ovaj bračni par živi sa sinom i nevjestom Mirjanom, te s njihovom djecom, te su svi oni srčano prionuli da ova proslava njihova zlatnoga pira proteče u najboljem redu i s jakim porukama svim mladim naraštajima o iskonskoj i trajnoj ljepoti braka i obitelji u ljubavi kao i o jedinstvu bračnoga i obiteljskoga života. U tu svrhu unuka Sanja je pripremila zanimljivu pozivnicu rodbini i ostalim uzvanicima da se odazovu na ovo slavlje. Unuk Milan je razveselio njih dvoje i sve ostale uzvanike svojim sviranjem uz harmoniku. Ostali su služili pristigle goste i tako doprinijeli skladnosti proslave, što će svi pamtiti i od toga živjeti.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading