Select Page

Održan sastanak Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem ŽZH

Održan sastanak Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem ŽZH

Peti sastanak Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem Županije Zapadnohercegovačke čiji su članovi predsjednik Vlade ŽZH, ministri financija i gospodarstva ŽZH, gradonačelnici Širokog Brijega i Ljubuškog i načelnici Posušja i Gruda održan je u utorak, 21. travnja u Širokom Brijegu.

Raspravljalo se o dvije ključne teme: o Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom bolesti koronavirusa (COVID-19) na području Županije Zapadnohercegovačke i Prijedlogu Programa potpore u pripremi i provedbi projekata u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom bolesti koronavirusa

Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom bolesti koronavirusa (COVID-19) na području Županije Zapadnohercegovačke predstavio je ministar gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke Dario Sesar, koji je kroz detaljan opis referirao mjere predviđene ovim Zakonom. Imajući u vidu novonastalu situaciju Ministarstvo gospodarstva zajedno sa ostalim ministarstvima i Vladom Županije Zapadnohercegovačke u prijedlog Zakona unijeli su pet konkretnih mjera, koje će se koristiti kako bi se stabilizirao proračun županije, te sanirale štete u gospodarstvu nastale kao posljedica epidemije koronavirusa, priopćeno je iz Ureda za europske integracije ŽZH.  Osim vlade i skupštine Županije Zapadnohercegovačke, lokalne zajednice će također svojim mjerama podržati i nastaviti aktivnosti predviđene ovim Zakonom.

Prijedlog Programa potpore u pripremi i provedbi projekata u ŽZH

Prijedlog Programa potpore u pripremi i provedbi projekata u Županiji Zapadnohercegovačkoj predstavio je ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije Ivan Jurilj, kao jednu od mjera koja će pomoći gospodarstvu u privlačenju dodatnih financijskih sredstava, koja Bosna i Hercegovina ima na raspolaganju.  Cilj ovog programa je što bolje i učinkovitije privlačenje sredstava iz vanjskih izvora u Županiju Zapadnohercegovačku kroz osigurane potpore u pripremi i provedbi projekata za poslovne subjekte, organizacije i institucije iz Županije Zapadnohercegovačke. Sustav bi se sastojao od dvije komponente: Potpora u pripremi i prijavi projekata i Potpora u provedbi projekata. Uvođenjem ovakvog vida potpore krajnjim korisnicima iz Županije Zapadnohercegovačke napravio bi se iskorak u omogućavanju što većem broju krajnjih korisnika olakšan pristup prijavi svojih projektnih ideja na otvorene pozive i natječaje. Ovaj je program posebno važan iz razloga što se Bosni i Hercegovini u predstojećem razdoblju otvaraju mogućnosti za financiranje razvojnih projekata kroz EU programe u okviru IPA II programa, te programe Zajednice, bilateralne programe suradnje drugih država i BiH, programe poticaja drugih institucija u BiH, kao i  drugih izvora financiranja.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading