Select Page

Održana 15. sjednica Općinskog vijeća općine Posušje

Održana 15. sjednica Općinskog vijeća općine Posušje

15. sjednica Općinskog vijeća započela je uobičajeno vijećničkim pitanjima. Tako je Petar Penava pitao, s obzirom na iseljavanje stanovništva, postoji li mogućnost uvođenja naknade za novorođene?

Načelnik Branko Bago mu je odgovorio da se već o uvrštenju ove stavke Proračun 2019. razmišlja, ako se poboljša njegova prihodovna strana. U ovom kontekstu, podsjetio je na oblik potpore koji Općina već provodi kroz sufinanciranje učeničkog prijevoza u visini od 80%, a što je rijetkost u okružju.

Marinka Jukić, ravnateljica Centra za socijalni rad, također se u kasnijem izlaganju osvrnula na pitanje vijećnika Penave. Mišljenja je da je zakon koji regulira porodiljne naknade neuređen i da svi trebaju utjecat na to da se promjeni. Žene koje rade u javnim ustanovama imaju pravo na 100% porodiljne naknade, za razliku od drugih područna gdje ona iznosi 70%, što predstavlja diskriminaciju, i to treba mijenjati, ustvrdila je g. Jukić. Također je navela kako je broj korisnika socijalne pomoći u padu.

Pitanja iseljavanja stanovništva dotakla se i ravnateljica Dječjeg vrtića Bajka Željka Martić, koja je govoreći o godišnjem izviješću spomenula kako nisu osjetili pad upisa djece.

U nastavku sjednice uslijedila su izviješća PU Posušje, Urbikoma, Gradske knjižnice, Radio Posušja, spomenutog Dječjeg vrtića Bajka i Centra za socijalni rad, te posuške podružnice Zavoda za zapošljavanje i Športskog saveza.

Iz PU Posušje, čije je izviješće iznio ravnatelj Ivica Pavković, istaknuto je, kako zahvaljujući provedenim preventivnim mjerama u prošloj godini, nije zabilježen niti jedna prometna nezgoda sa smrtnim ishodom. Ravnatelj Radio Posušja Damir Jurišić, govorio je o uspješnom smanjenju financijskih obveza u prošloj godini, kao i o tehničkom razvoju radija koje će u 2018. širiti se prema sjeveru Hercegovine.

Ivana Erceg, voditeljica posuške podružnice Zavoda za zapošljavenje, govorila je o blagom rastu nezaposlenih, odnosno brojci od 2500, što je, kako je kazala, više statistički podatak. Dio zaposlenih je u evidenciji radi ostvarivanja određenih prava, kao primjerice prava na zdravstveno osiguranje. Vijećnik Petar Penava iznio je podatak kako u BiH nedostaje 43% radne snage 3. i 4. stupnja stručne spreme (strukovna škola). „Nije jasno da je ovoliki broj nezaposlenih, a gospodarstvenici imaju probleme da nađu radnu snagu.“, kazao je Penava.

Ivana Erceg je ponovila da je u pitanju statistički podatak, te da poslodavci traže često struku koje nema na Zavodu, a najveća zapreka je to što ljudi prijavljeni na Zavodu ili rade na crno, ili nisu u Posušju, ili su tu radi nekih drugih prava a ne postoje mehanizmi kojima bi se to rješilo. Također je napomenula da se u suradnji sa srednjim školama uvode i nova zanimanja prema potrebama tržišta.

Od ostalih točaka istaknimo usvajanje razrješenja privremenih članova i imenovanja novih stalnih članova upravnih vijeća i nadzornih odbora Centra za socijalni rad, Urbikoma, Dječjeg vrtića Bajka, Vodovoda i Radio Posušja. Također je nakon razrješenja dosadašnjeg člana, zbog isteka mandata, imenovan novi član Općinskog izbornog povjerenstva Posušje.

opcina-posusje.ba

OGLASI

Loading