Select Page

ODRŽANA 5. sjednica Općinskog vijeća

ODRŽANA 5. sjednica Općinskog vijeća

Sjednica Općinskog vijeća, 5. po redu u novom sazivu, započela je aktualnim satom i vijećničkim pitanjima i prijedlozima. Jedno od njih je upućeno još pri usvajanju Dnevnog reda.

Naime, vijećnik Mario Šušnjar tražio je uvrštavanje u Dnevni red inicijative za pokretanje novih zanimanja u srednjoj strukovnoj školi. No predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar mu je odgovorio kako prema Poslovniku izmjene Dnevnog reda mogu zatražiti samo načelnik općine, predsjednik Vijeća i klubovi vijećnika. Ipak, dozvoljeno mu je da iznese inicijativu, odnosno mišljenje kroz vijećnička pitanja. Ukratko, vijećnik Šušnjar je mišljenja kako bi se u Srednjoj strukovnoj školi trebao uvesti smjer tehničara za razvoj videoigara, obrazlažući to rastućim svjetskim trendovima koji se odnose na ovo područje. Replicirali su mu vijećnici Mario Knezović i Zvonimir Širić, ujedno ravnatelji škola, ocijenivši kako ideja sama po sebi nije loša no, kako su naglasili, da bi se uveo određeni smjer u škole potrebno je uraditi veliki pripremni posao koji se odnosi na osiguranje materijalnih i kadrovskih uvjeta. Načelnik Ante Begić je govoreći o ovoj temi nadovezao se s planovima proširenja tehnološkog parka, koji bi mogao biti baza za obuku u ovom području. Na kraju rasprave oko ove teme, predsjednik Općinskog vijeća kazao je kako bi ovakve inicijative dobro bilo dostaviti bar par dana prije prema načelniku i vijeću jer se u suprotnom vijećnici dovode u nezgodnu poziciju.

U nastavku, vijećnik Tomislav Topić izrazio je mišljenje, s kojim se složila većina vijećnika, kako bi se trebao uvesti sistematski pregled za djecu koja prelaze iz razredne u predmetnu nastavu.

Jedno od sljedećih pitanja bilo je vijećnika Ivana Bešlića, a odnosi se na zatvoreni poštanski ured u Viru. Kako je naveo, ured je trebao privremeno biti zatvoren u vrijeme pandemije, no poboljšanje uvjeta nije dovelo do ponovnog otvaranja što, pogotovo starijim žiteljima, stvara poteškoće pri plaćanju računa i prijemu pošte. Vezano uz ovu problematiku, vijećnici su se složili da se sačini Zaključak koji bi se uputio na adresu Hrvatske Pošte Mostar s inicijativom da se ponovno pokrene rad ove poštanske poslovnice.

Nadalje, među pitanjima su prevladavale infrastrukturne teme poput izgradnje javne rasvjete, nogostupa, prometnih rješenja i slično.

Druga točka Dnevnog reda odnosila se na Informacije o radu za 2020. koje su uputili: Zavod za zdravstveno osiguranje ŽZH područni ured Posušje, Porezna uprava ispostava Posušje, Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje Županijska služba Ljubuški te Policijske uprave Posušje.                                         

Izdvajamo izvješće PU Posušje u kom je navedeno kako je u 2020. bilo 57 narušavanja javnog reda i mira, 142 prometne nezgode te 36 kaznenih djela, s visokim postotkom otkrivanja počinitelja (preko 90%). U odnosu na 2019. evidentno je smanjenje prekršajnih i kaznenih djela.

Vijećnici su usvojili i izvješća o radu javnih ustanova za 2020. godinu: Centra za socijalni rad Posušje, Gradske knjižnice fra Petra Bakule Posušje, Dječjeg vrtića „Bajka“ Posušje i „Urbikom“ Posušje.    

Također, usvojeno je Izvješće o izvršenju Plana prihoda i Programa radova komunalnog gospodarstva za 2020. godinu kao, prijedlog Plana prihoda i Programa radova komunalnog gospodarstva za 2021. godinu kao i Izvješće o izvršenju Proračuna općine Posušje za period od 1.1.2021. – 31.3.2021. godine.

Usvojeni su i prijedlozi Rješenja o konačnom imenovanju člana Nadzornog odbora Javnog poduzeća „Vodovod“ d.o.o. Posušje i Javnog poduzeća Radio Posušje d.o.o. Tako je za člana NO Vodovod imenovana Željka Grabovac, dok je za člana NO Radio Posušja imenovan Tomislav Bešlić.

U nastavku sjednice usvojeno je Izvješće o implementaciji Plana kapitalnih investicija za 2020. godinu kao i Izvješće o ostvarenju godišnjeg plana implementacije Strategije razvoja općine Posušje u 2020. godini. Govoreći o potonjem načelnik Begić je rekao kako je s obzirom na okolnosti godina bila relativno dobra o čemu svjedoči postotak ostvarenja od nešto više od 60%. Od planiranog 41 projekta započela je implementacija njih 27 što je vrlo dobar uspjeh. Vrijednost donatorskih sredstava je preko 820.000,00 KM, što je 42% ukupnog iznosa realiziranih projekata, dok je ukupna vrijednost potpuno ili djelomično realiziranih projekata 1.800.000,00 KM što je čak 116% realizacije u odnosu na projektirani financijski okvir. Ovo izvješće ne obuhvaća projekte koje je općina realizirala preko županijskih i federalnih ministarstava, tako da bi uključujući ove projekte, iznosi bili znatno veći.

Usvojena je i Odluka o usvajanju Strategije razvoja općine Posušje 2021. – 2027. godine. Kako se navodi u dokumentu, ključni strateški projekti su: Razvoj sustava potpore OPG-ovima, osnivanje Turističke zajednice; dovršetak nove osnovne škole u Posušju, izgradnja autobusnog kolodvora, izgradnja pročistača pitke vode i priprema dokumentacije za pročistač otpadnih voda.

Također su usvojeni Prijedlog Plana implementacije općinske strategije razvoja i indikativnog financijskog okvira za 2021. – 2023. godinu i Prijedlog plana infrastrukturnog razvoja općine Posušje za razdoblje 2021. – 2023. godine.

Iz područja imovinsko-pravnih odnosa, urbanizma i katastra usvojene su sljedeće točke:

-Prijedlog Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva

-Prijedlog Odluke o prodaji nekretnine neposrednom pogodbom

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana GORNJI JUKIĆI (igralište)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana POSUŠJE (Nova upravna zgrada elektroprivrede)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana VINJANI (Kućetine-vodosprema)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana VUČIPOLJE (Marića Doci)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana ZAGORJE (Jurišići-mala gradina)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana KLJENAK (jugozapadno od groblja Kljenak)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana GORNJI JUKIĆI (Senjakovine-Ograde)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana TRIBISTOVO (Brist)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana POSUŠJE (naselje oko Veterinarske stanice)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana POSUŠJE (Blidinjska cesta-Gaj)

-Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana POSUŠJE (Polivinil)

-Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana BAKULINE NJIVE (sjeverni dio)

-Prijedlog Odluke o usvajanju regulacijskog plana BAKULINA OGRADA-zapadno od Ulice don Ante Bakule

OGLASI

Loading