Select Page

Održana izborna Skupština Crvenog križa ŽZH

Održana izborna Skupština Crvenog križa ŽZH

U svečanoj dvorani Hotela Bigeste u Ljubuškom, gradu u kojem je inače sjedište Crvenog križa ŽZH, održana je redovna izborna sjednica Skupštine Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke, kojoj je prethodila sjednica Predsjedništva županijskog Crvenog križa.

Pod predsjedanjem svog predsjednika Srećka Mikulića, Skupština Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke otpočela je s radom, a osnovni uvjet – kvorum, zadovoljen je prisutnošću 22 od 25 zastupnika koliko ih broji ovo tijelo.

Nakon izbora radnih tijela Skupštine, radnog predsjedništva, verifikacijskog i kandidacijskog povjerenstva te zapisničara i ovjerovitelja zapisnika, Skupština je raspravljala o izmjenama i dopunama Statuta Crvenog križa kojima se usklađuje broj zastupnika u Skupštini i članova u Predsjedništvu s obzirom na veličinu gradova i općina, kao i omogućavanju da tajnici organizacija Crvenog križa predstavljaju i zastupaju svoje organizacije jer su na koncu oni ti koji su najvažniji u svakodnevnom funkcioniranju organizacija Crvenog križa.

Skupštinari su nakon rasprave jednoglasno usvojili izmjene i dopune Statuta Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke, a nakon čega su ponovno jednoglasno usvojili prateću Odluku o načinu i metodologiji provedbe izbora u tijela Crvenog križa, koji akt je sada usklađen s novim izmjenama Statuta.

Razriješen je stari i potvrđen novi II. saziv Skupštine Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke za mandatno razdoblje 2022.-2026., koju inače čini po pet zastupnika iz gradskih, odnosno po četiri zastupnika iz općinskih organizacija, zatim tri zastupnika iz reda istaknutih članova Crvenog križa iz polja zdravstva, socijalne politike i obrazovanja, kao i tri zastupnika koje delegira Konferencija mladih, te jedan zastupnik ispred institucija Civilne zaštite.

Za novog predsjednika Skupštine izabran je Željko Mitar, dugogodišnji član Crvenog križa općine Posušje. Za zamjenicu predsjednika Skupštine izabrana je Anita Ćutuk, članica Crvenog križa općine Grude.

Razriješen je stari te imenovan novi III. saziv Predsjedništva Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke u sastavu: Viktor Grbavac i Mirko Puljić (CK Ljubuški), Srećko Slišković i Ivica Šaravanja (CK Široki Brijeg), Srećko Mikulić (CK Grude), Branko Leko (CK Posušje), dr. Vinka Đevenica (istaknuta članica), Ivan Mišetić (Konferencija mladih) i dr.sc. Drago Martinović (Uprava civilne zaštite ŽZH).

Nakon što ga je Predsjedništvo predložilo, Skupština je na novi četverogodišnji mandat jednoglasno izabrala Viktora Grbavca iz Ljubuškog za novog-starog predsjednika Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke, a čiji prvi mandat, iako je bio obilježen prirodnim i drugim nesrećama, je ocijenjen iznimno uspješnim.

Predsjednik Grbavac se zahvalio na suradnji lokalnim organizacijama i pohvalio sinergijsko djelovanje strukture Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke posebno tijekom nesreća koje su nas zadesile (COVID-19, požari, potres) te obećao kontinuitet rasta i razvoja naše županijske organizacije.

Nadalje, Skupština je na prijedlog Predsjedništva izabrala novi saziv Nadzornog odbora Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke u sastavu Branimir Galić, Nada Pezer i Ana Slišković. Nadzorni odbor će održati uskoro svoju konstituirajuću sjednicu na kojoj će izabrati svog novog predsjednika ili predsjednicu.

Prešlo se na izbor u više razine Crvenog križa u Bosni i Hercegovini. Za zastupnika u Skupštini i člana Predsjedništva Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovini predložen je i izabran Josip Zelenika, tajnik županijske organizacije, a koji je obećao da će u svom radu ustrajno braniti interese organizacija iz Županije Zapadnohercegovačke.

Za zastupnika u Glavnoj skupštini Društva Crvenog križa Bosne i Hercegovine izabran je Drago Martinović, aktualni potpredsjednik Društva Crvenog križa BiH.

Pod tekućim pitanjima raspravljalo se o načinu i modalitetu pomoći ugroženom stanovništvu Turske i Sirije, koje je nedavno pogodio razorni potres.

Zaključeno je da se dodatno animira građanstvo ove Županije za prikupljanje pomoći stradalima te da se pomoć prikuplja u koordinaciji s drugim humanitarnim organizacijama koje djeluju na području Hercegovine, gdje je istaknuta važnost suradnje s Caritasom Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Na koncu, želimo istaknuti da je Skupština sve odluke usvojila jednoglasno te je njen rad zaključen a skupštinari su druženje nastavili uz prigodan ručak.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading