Select Page

Oprez pri spaljivanju korova, samo trenutak nepažnje može izazvati tragične posljedice!

Oprez pri spaljivanju korova, samo trenutak nepažnje može izazvati tragične posljedice!

Dolaskom lijepog vremena započinje sezona čišćenja poljoprivrednih i drugih površina, prilikom čega se nerijetko spaljuje korov.
Apeliramo na stanovništvo da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate na rukovanje vatrom ili lakozapaljive predmete koji bi mogli izazvati požare i vrlo lako se proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote.

Posebno apeliramo na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanja da ne pale biljni otpad, jer udisanje i malih količina dima značajno smanjuje motoričke sposobnosti i može biti pogubno.

Podsjećamo kako su osobe koje su izvršile spaljivanje korova ili paljenje vatre na otvorenom prostoru dužne mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti ugasiti.

Zabranjeno je spaljivanje korova i paljenje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću. Ako se spaljivanje obavlja u prisutnosti više vlasnika odnosno korisnika zemljišta koji organizirano vrše spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini, isti su dužni obavijestiti vatrogasce.

Također podsjećamo kako je izazivanje požara i uslijed nepažnje kazneno djelo, a svaka osoba koja primijeti požar dužna ga je ugasiti ako to može učiniti bez opasnosti za sebe i drugog, a ukoliko se dogodi nekontrolirano širenje vatre, potrebno je žurno obavijestiti vatrogasce na broj 123, civilnu zaštitu 121 i policija 122.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading