Select Page

Održana konferencija za novinare povodom održavanja 1. Festivala klapske pisme Posušje 2014.

Održana konferencija za novinare povodom održavanja 1. Festivala klapske pisme Posušje 2014.

Pred skoro održavanje 1. Festivala klapske pisme Posušje 2014. danas je u zgradi Općine Posušje održana konferencija za novinare na kojoj su o predstojećoj glazbenoj manifestaciji govorili Općinski načelnik općine Posušje Branko Bago i predsjednik Festivalskog odbora prof. Ljubo Begić.

U kratkom uvodnom govoru Općinski načelnik je naglasio studioznost kojom se pristupilo pri organizaciji ovog događaja. „Odbor je održao 14 sastanaka te je radio vrlo ozbiljno i profesionalno. Stoga vjerujem u uspjeh ovog festivala.“ Načelnik Bago također je izrazio nadu u dugovječnost ove glazbene manifestacije.

Prof. Ljubo Begić na početku prezentacije pohvalio se nazočnim novinarima činjenicom kako je posuški Festival klapske pisme prvi ove vrste glazbe u BiH. U subotu 2. kolovoza nastupit će 10 muških klapa iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a dan poslije 10 ženskih i mješovitih klapa također i ove dvije države. U revijalnom dijelu nastupit će Klapa Hrvoje i Grga.

„Iako je klapska pisma dalmatinski glazbeni izričaj, ona se u Hercegovini njeguje već 40. godina. Iz godine u godinu, zahvaljujući sve popularnijim i komercijalnijim klapama i skladbama, klapska pjesma je postala neizostavan dio i naše kulture. Obzirom da se godišnje u Hercegovini održi nekoliko smotri klapa koje nisu natjecateljskog duha, sazrjelo je vrijeme za natjecateljski festival na kojem bi se ogledale klape ne samo iz BiH nego i iz zemalja okruženja“ zaključuje Begić.

Organizator ovog događaja je Općina Posušje u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Županije Zapadnohercegovačke, HKUD-om Napredak, Turističkom zajednicom ŽZH, Klapama Grga i Zvizdan i Udrugom Pauk.

Žiri ovogodišnjeg Festivala čine: predsjednik Jure Šaban-Stanić, te članice i članovi Željka Andrić, Katja Krolo – Šarac, Živko Ključe i Željko Vlaho.

Na kraju ostaje pozvati sve ljubitelje klapa, i one koji će tek to postati, u Posušje, sljedećeg vikenda, 2. i 3. kolovoza, u 20:30 sati, na Trg hrvatskih branitelja.

OGLASI

Loading