Select Page

Održana pokazno-tehnička vježba PVP-a

Održana pokazno-tehnička vježba PVP-a

Djelatnici Profesionalne vatrogasne postrojbe(PVP), u suradnji s djelatnicima Općine Posušje i Elektro Posušja, jutros su izveli pokazno-taktičku vježbu na stadionu Mokri dolac.

Danas se obilježava međunarodni Dan vatrogasaca i njihovog zaštitnika svetog Florijana, koje su vatrogasci, po uzoru na europske, prihvatili kao svojeg. Na ovaj dan, vatrogasci održavaju pokazne vježbe i  prisjećaju se stradalih prijatelja koji više nisu s njima i njihove žrtve koju su platili najvećom cijenom, svojim životima, u nastojanju da spase ljudske živote i imovinu. Potreba za vatrogascima je velika, njihov obim posla nerijetko graniči s nemogućim, ali to se nikada ne može čuti i uvijek su spremni odazvati se na poziv, koji ponekad iziskuje i nadljudske napore kojima podliježu.

Tako su danas na Gradskom stadionu Mokri Dolac Posušje, djelatnici PVP-a, izveli pokazno tehničku vježbu s ciljem provjere i upotrebe opreme sa svrhom uvježbavanja ljudstva i stjecanje rutine pri gašenju požara i spašavanju života i imovine.

Prikaz događaja:

U 08:50 PVP dobivaju telefonsku dojavu od djelatnika gradskog stadiona kako je primjećen dim u komentatorskoj kabini zbog tehničkog kvara na električnoj instalaciji. Po primitku dojave zapovjednik PVP-a, Ivan Miličević, uzbunjuje djelatnike i obavještava djelatnike Elektro Posušja da isključe NN mrežu.

Unutar 10 minuta po primitku dojave, na mjesto događaja dolazi zapovjedno vozilo Nissan-Terano s dva djelatnika te vozilo Scania s pet djelatnika. Dolaskom na mjesto događaja djelatnici brzom intervencijom razvlače ljestve na krajnju visinu objekta, dok se u međuvremenu dva djelatnika pripremaju za penjanje s aparatima za zaštitu dišnih organa.

Prilikom penjanja prvi djelatnik nosi visokotlačnu cijev sa mlaznicama dok drugi djelatnik pomaže podizati navedenu cijev. Nakon penjanja ostali djelatnici nasilno otvaraju rešetkasta vrata na stubištu, te se penju do navedene komentatorske kabine s nosilima kako bi pomogli u evakuaciji.

Djelatnici ubrzo preuzimaju kontrolu nad požarom, unutar 20 minuta nakon poziva, evakuiraju dva djelatnika koji su ostali zarobljeni u zadimljenoj kabini i pristupaju sanaciji garišta te odimljavanje prostora.

Djelatnici su uspješno evakuirani i nisu u životnoj opasnosti, zahvaljujući brzom i efikasnom djelovanje djelatnika PVP-a Posušje.

“Ovime smo pokazali našu spremnost i brz odaziv u cilju spašavanja života i imovine, jako sam zadovoljan odrađenim poslom i ova vježba je pokazala kako se ponekada radi o minutama koje mogu presuditi nečiji život “, izjavio je zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Ivan Milićević.

OGLASI

Loading