Select Page

Tijekom prošle godine povećan broj ulazaka u BiH

Tijekom prošle godine povećan broj ulazaka u BiH

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić održao je radni sastanak s načelnikom Terenskog ureda Sjeverozapad Gradiška Suadom Kasupovićem i načelnicom Terenskog ureda Zapad Bosansko Grahovo Viktorijom Damjanović na kojemu su analizirani izvještaji o rezultatima rada u protekloj godini te buduće aktivnosti i mjere s ciljem sprječavanja svakog oblika prekograničnog kriminala.

Tijekom 2021. godine državnu granicu u zoni odgovornosti Terenskog ureda Sjeverozapad Gradiška prešlo je 5.966.343 osoba, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje prometa za 1.318.671 osobu, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Jedinice granične policije u okviru Terenskog ureda Sjeverozapad Gradiška, prošle godine su evidentirale 34 kaznena djela iz oblasti krijumčarenja osoba, krivotvorenja isprava, zlouporabe opojnih droga i drugo. Otkrili su 474 prekršaja te evidentirali 475 osoba prema potragama.

Kada je riječ o radu Terenskog ureda Zapad, u tijeku 2021. godine, preko graničnih prijelaza u zoni odgovornosti ovog ureda registriran je prelazak 3.176.677 osoba, što je povećanje za 20 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Identificirane su 134 osobe u prelasku državne granice, za kojima su od strane nadležnih organa raspisane potjernice, raspisi o traganju, mjere zabrane prelaska državne granice, sigurnosno zanimljivim osobama, osobama o kojima je potrebno dostaviti informaciju o prelasku državne granice i ostale potrage, navode iz Granične policije.

Mjerodavnim tužiteljstvima u BiH dostavljeno je 87 službenih izvješća zbog postojanja osnovane sumnje da je na graničnim prijelazima i u graničnom pojasu počinjeno 89 kaznenih djela, za koja je prijavljeno 95 osoba. Otkrivena kaznena djela se najčešće odnose na kaznena djela u vezi sa zlouporabom opojnih droga, krijumčarenje osoba, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, krivotvorenje isprave i dr.

Sastancima su nazočili i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić, načelnica Ureda direktora po ovlaštenju Sanja Pržulj, načelnik Ureda za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu Vladimir Popović, načelnik Uprave za operacije Veljko Lazić i šef Odsjeka za kriminalističko-obavještajne, analitičke i poslove analize rizika Adnan Kosovac.

Uz izvješće o radu i utvrđivanje mjera i aktivnosti u idućem razdoblju, direktor Galić i ovom je prilikom naglasio da se od svih pripadnika GPBiH očekuje maksimalan angažman u zaštiti državne granice, profesionalnost u radu i poštivanje svih zakonskih propisa, dodaje se u priopćenju.

VL

OGLASI

Loading