Select Page

Održana prva sjednica Vlade RH

Održana prva sjednica Vlade RH

Novi hrvatski premijer Tihomir Orešković, koji je u petak kasno navečer imenovan za hrvatskog premijera danas u 10 sati u Banskim dvorima počeo je sastanak sa svojim ministrima. Orešković je u zgradu vlade došao već u 9,15 sati pri čemu je pozdravio novinare i na njihovo pitanje kakav je plan za danas odgovorio vidimo se za par sati.

Nešto prije podneva završio je prvi radni sastanak na kojem su članovi Vlade premijera Tihomira Oreškovića razgovarali o izradi proračuna, te procesu primopredaje ministarstava. Potvrdili su to ministri nakon sastanka na kojem si bili svi članovi vlade osim potrpedsjednika Bože Petrova koji je u Metkoviću zbog drugih obveza.

Svi su i izjavama izrazili sprenost na rad, a prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko novinarima je rekao kako će se na sastanku “dogovoriti za posao”. Upitan o Vijeću za suradnju koje je predviđeno u potpisanom sporazumu Domoljubne koalicije i Mosta, u kojem bi trebalo biti po sedam predstavnika jedne i druge strane, Karamarko je rekao je da će ono profunkcionirati idući tjedan.

“Razgovarat će se o nekim kadrovskim rješenjima, princip je isti stručnost, stručnost. Vidjeli ste koga HDZ ima u novoj Vladi, nekakva skoro i nepoznata lica, ali poznata u svom poslu”, poručio je. Odbacio je tumačenja kako je stranka protiv nekih od tih osoba, primjerice ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

To nije struka već pojedini zainteresirani krugovi i centri, smatra Karamarko, te poručuje da neće pristati na harangu. “Na harangu neću pristati, ne vidim ništa što je gospodin Hasanbegović rekao da je loše. Da je neracionalno i da nije istinito. Prema tome uvijek ću stati iza istine i iza naših ljudi”, naglasio je. Kazao je i da je izjava Hasanbegovića da je “antifašizam floskula”, izvučena iz konteksta. “To izvlače oni koji žele antifašizam izjednačiti s komunističkom diktaturom. To su oni koji nikada ne žele priznati komunističke zločine, jer da ih žele priznati onda bi tražili objektivnog krivca za to, a to je Josip Broz Tito.

Još uvijek imamo njegov trg. Zašto se ti kulturni radnici ne pobune protiv toga”, rekao je. Ustvrdio je da je on za to da se ukine to ime trgu. “Ja sam uvijek za to, ali vidite ovi protivnici, ovi antifašisti, neistiniti antifašisti, jer da su pravi antifašisti onda bi znali izjednačiti totalitarizme, a to su komunizam i fašizam i nacizam. Prema tome ako se možemo distancirati od raznih Hitlera, Musolinija itd, onda se možemo i od Josipa Broza”, istaknuo je Karamarko i poručio da će Vlada premijera Oreškovića biti “antifašistička, antikomunistička i antitotalitaristička”.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović novinarima je rekao kako očekuje da će u idućim danima glavna tema ipak biti kulturna politika. “Mislim da će se ovih dana ipak više govoriti o kulturnoj politici i da će to biti glavna tema o kojoj ću razgovarati i s novinarima, a u prvom redu sa svim ključnim zainteresiranim akterima u kulturnom životu, jer oni su zapravo najvažniji”, rekao je.

Vlaho Orepić, novi ministar unutarnjih poslova, u Banske je dvore doša nakon što je preuzeo MUP od Ranka Ostojića. Primopredaja je prema njegovim riječima protekla u ugodnoj atmosferi. “Mojem prethodniku zahvaljujem na izuzetno korektnoj suradnji”, kazao je Orepić.
Novi ministar turizma Anton Kliman kratko je rekao da idu odmah raditi te potvrdio da svoj resor preuzima u ponedjeljak.

U 12 sati bez prisutnosti javnosti bit će obavljena i primopredaja u MORH-u koji preuzima Josip Buljević. Ministra vanjskih i europskih poslova Miro Kovač kratko je rekao kako očekuje rad, radne zadatke, a primopredaju ministarstva ima danas u 12 sati.
Ministar regionalnog razvoja i fondva EU Tomislav Tolušić svoje ministarstvo preuzima u ponedjeljak i kaže da su potrebni “red rad i disciplina”.

Upoznat je sa stanjem u svom resoru i kaže kako “situacija nije najlošija, ali nije ni najbolja”. “Postoji puno mogućnosti za pomak za kvalitetan i bolji rad, a najbitnije je da nam je na raspolaganju iz EU fondova 10,5 milijardi eura”, rekao je, upozorivši da od te svote nije puno iskorišteno.
Premijer Tim Orešković jučer je kao mandatar najavio u obraćanju saborskim zastupnicima da je želja godišnje iz EU fondova privući u Hrvatsku milijardu eura, a Tolušić vjeruje da se to može ostvariti iako je riječ o “velikom zalogaju”.
“Vjerujem da se to može ostvariti, pogotovo kad ubrzamo procedure, skratimo rokove i raspišemo natječaje, rekao je, te posjetio da je do sada od 49 natječaja koji su se mogli raspisati, raspisano njih šest.

Simpatije novinara dobila je ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić koja je priznala da je pospana. Vlada Tihomira Oreškovića potvrđena je, naime, kasno u petak nakon 14-satne saborske rasprave.

Hrvatski sabor je, nakon cjelodnevne rasprave kasno u petak većinom glasova iskazao povjerenje Vladi Tihomira Oreškovića i njenom programu.

Glavnim ciljem svoje Vlade Orešković je označio poboljšanje gospodarskih i društvenih prilika u državi i podizanje životnog standarda građana. Novi premijer je u petak, pet minuta prije ponoći, od svog je prethodnika Zorana Milanovića “preuzeo ključeve Banskih dvora”, a tijekom subote premopredaje će biti obavljene i u nekim od ministarstava.

vecernji.ba

OGLASI

Loading