Select Page

Održana sedma sjednica Skupštine ŽZH, evo koje su točke usvojene

Održana sedma sjednica Skupštine ŽZH, evo koje su točke usvojene

Sedma redovna sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke održana je u petak 28. travnja s u 13:00 sati u dvorani za sastanke Skupštine ŽZH u Širokom Brijegu.

Na sjednici je jednoglasno usvojen Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o zaštiti obitelji s djecom (skraćeni postupak) kao treća točka dnevnog reda koju je obrazložila predstavnica Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Jelena Šimić.

Na ovoj sjednici je također odlučeno da Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu kojeg je nazočnima približio predstavnik Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Blago Senjak mora ići na javnu raspravu koja će se održati uskoro.

Zastupnik Zrinko Čuvalo (Hrvatska stranka prava HB i BiH) je uložio Amandman na ovaj Nacrt Zakona koji Vlada nije prihvatila, a zastupnici u Skupštini nisu usvojili većinom glasova. Nacrt Zakona je usvojen s dva glasa suzdržana.

Razmatrana su još tri Nacrta Zakona: o zaštiti na radu (usvojen jednoglasno), o mirnom rješavanju radnih sporova (jednoglasno) i o reprezentativnosti sindikata i udruga poslodavaca (jednoglasno). Sva tri je prethodno obrazložio predstavnik Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Blago Senjak.

Prijedlog Odluke o kupovini nekretnine usvojen je većinom glasova nakon kratkog obrazloženja predsjednika Vlade Predraga Čovića.

Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o osnovicama, stopama i načinu obračunavanja i uplate doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje za Zapadnohercegovačku Županiju, bio je deveta točka Dnevnog reda koju je obrazložio predstavnik Zavoda za ZO ŽZH Josip Luburić, a usvojena je jednoglasno.

Sljedeću, desetu točku – Prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu za tekuće prijenose za političke stranke za razdoblje siječanj-ožujak 2023. godine, ukratko je pojasnio predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić, a usvojena je s dva glasa protiv.

Prijedlog Zaključka o usvajanju Izvješća o radu Skupštine Županije Zapadnohercegovačke za 2022. godinu kao jedanaestu točku također je obrazložio predsjednik Jelčić te je nakon rasprave glasovanjem konstatirano kako je usvojena jednoglasno.

Županijski pravobranitelj Mate Lončar nazočnima je približio posljednju točku Dnevnog reda sedme redovne sjednice Skupštine ŽZH – Prijedlog Zaključka o usvajanju Izvješća o radu Županijskog Pravobraniteljstva za 2022. Godinu koja je usvojena je uz dva glasa suzdržana.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading