Select Page

Održani deveti Dani kruha u organizaciji posuške Gimnazije

Održani deveti Dani kruha u organizaciji posuške Gimnazije

Danas je u Gradskoj sportskoj dvorani u Posušju u organizaciji Gimnazije fra Grge Martića Posušje održana tradicionalna manifestacija u povodu Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. U natjecateljskom dijelu programa su sudjelovali maturanti škole koji su se potrudili bogato ukrasiti svoje stolove. Učenici su se natjecali i u starim sportovima; potezanju konopa, potezanju klipa, utrci u vrećama, obaranju ruke i posuškoj alci te uživali u zabavnom programu.

Nakon što je fra Robert Pejičić prisutnima poželio dobrodošlicu te podijelio blagoslov, odlični voditelji programa Tina Mihalj i Zvonimir Biško iz 3.c najavili su nastup folkloraša, mahom članova HŠKD-a Rakitno te HKUD-a Fra Petar Bakula, a sve pod vodstvom učenica 3.a Anđele Širić i Helene Jukić.

Ovo je deveta godina da se manifestacija održava prema koncepciji koja predstavlja spoj igre, natjecanja i zabave, a koja uz zahvalu za plodove zemlje ima za cilj prenijeti na mlađe naraštaje našu tradicijsku kulturu. Maturanti su svoj zadatak shvatili ozbiljno i potrudili se prikupiti što više zanimljivih izložaka. Regularnost natjecanja pratilo je povjerenstvo sastaveljeno od profesora. Najboljim stolom proglašen je onaj koji su ukrasili učenici 4.c. Upućujući čestitke najboljima porazgovarali smo s Anom Oreč, prezentericom stola, koja kaže kako je bilo zabavno prikupljati stvari, ali nije krila zadovoljstvo nagradom, pogotovo stoga što su se učenici doista potrudili donijeti puno starih stvari i predstaviti se zanimljivim tradicionalnim jelima. „Puno smo imali starih stvari, od radija, starih bušilica za koje nismo ni znali da postoje, zepa što su plele naše bake, goblena…“. Tako su maturanti među izlošcima imali radio iz 1970., šah iz 60-tih, gramofon stariji od njihovih očeva koji je još u funkciji. Kad je riječ o jelima bazirali su se na domaće proizvode; kruh po starim recepturama, uštipke, žuti kolač, kolač s kakaom koji je nekad predstavljao luksuz, a danas je obični kolač. Imali su i mesnih proizvoda te „Hajdučki doručak“, odnosno kajganu sa slaninom“.

Kad su u pitanju športske discipline, u potezanju klipa najbolji je bio Josip Penava (4.b). U disciplini obaranja ruke najbolji su bili učenici 4.d; za muškarce pobjedu je odnio Mladen Begić, dok je borba kod cura zasluženo pripala Miji Soldo. Učenice odjela 4.d nastavile su niz pobjeda u potezanju konopa, a u istoj disciplini za muškarce najbolji su bili učenici 4.a. Utrka u vrećama završila je pobjedom Petre Galić iz 4.a i Luke Bešlić iz 4.d. U posuškoj alci, disiplini koja uvijek izazove najveće ovacije publike, Marija Vukoja i Karla Jukić iz 4.b pobijedile su u konkurenciji žena, a Petar Jukić i Matijas Tomić iz 4.a u muškoj konkurenciji.

Prof. Jasminka Petric pohvalila je maturante i njihov trud. „ Svake godine su Dani kruha sve bolji, iako pomislimo da je to nemoguće. „Jedna od odlučujućih stavki jest što uvjerljivija prezentacija stolova. Isto tako prikupljajući izloške i pripravljanjem starih jela djeca uče, a ujedno i čuvaju našu tradiciju“. I ovogodišnja manifestacija imala je humanitarni karakter. Po završetku programa predstavnici razreda sa svojim profesorima posjetili su posuški dom za starije i nemoćne osobe Miran san, čije su štićenike učenici prigodno darovali te im priuštili veliku radost družeći se s njima.

Svečanost Dana kruha postala je tradicija, koja se tijekom listopada održava diljem Hrvatske, Vojvodine i u bosansko-hercegovačkim školama koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskome jeziku. Dani kruha su dani zahvalnosti za plodove zemlje kao izvora životne i duhovne snage – tim više su ponosni na dugogodišnju tradiciju održavanja ove manifestacije u Školi, poručili su iz Gimnazije.

Organizatori zahvaljuju učenicima i roditeljima koji su pripomogli pripremanjem hrane, HPD-u Pločno i mještanima koji su ustupili potrebne rekvizite te HKUD-u fra Petar Bakula koji je ustupio narodne nošnje.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading